Dupã dezbateri aprinse în parlament, bugetul pentru anul 2019 a fost adoptat. Deputatul ALDE, Marius Surgent spune cã bugetul din acest an alocã sume consistente programelor de investitii.
“Constructia bugetului pentru acest an a avut la bazã cresterile economice succesive din ultimii doi ani fapt  reflectat în majorarea Produsului Intern Brut(PIB). Acest lucru a permis o alocare de fonduri mult mai consistentã   investitiilor în infrastructurã, în sãnãtate, în grãdinite, scoli, în agriculturã si nu în ultimul rând în proiecte de dezvoltare localã. Concret, în decembrie 2016,  PIB-ul României era de circa 170 de miliarde de euro. La finalul anului 2018 PIB-ul a depãsit pragul de 200 de miliarde de euro, o valoare istoricã pentru România. În cifre, pentru investitii în acest an a fost alocatã suma de 50 de miliarde de lei.”, a declarat Marius Surgent, deputat ALDE.
Bugetul reflectã realitatea economicã si socialã
Dupã doi ani în care au avut loc majorãri substantiale de pensii si salarii, bugetul din acest an are ca prioritate investitiile. Deputatul Marius Surgent, spune cã bugetul din acest an reflectã realitatea  economicã a României “Bugetul reflectã realitatea economicã si socialã din România, cresterea  economicã si implicit a PIB-ului fiind rezultatul programului de guvernare al aliantei politice PSD-ALDE. Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) a permis suplimentarea bugetului de  investitii cu 15,7 miliarde de lei fatã de anul trecut, din care foarte important sase miliarde de lei au fost directionate spre infrastructura rutierã. Acest fapt va permite accelerarea lucrãrilor de investitii pentru drumurile expres si autostrãzi”, a explicat deputatul.
De asemenea deputatul Marius Surgent a precizat cã în acest an au fost alocate fonduri consistente pentru a fi demarate proiecte ce vizezazã constructia de drumuri expres si autostrãzi în Moldova si în regiunea de Sud a tãrii.” Si în acest an vor continua lucrãrile la segmentele de legãturã pe autostrãzile din Transilvania, iar în paralel vor  demara proiecte de drumuri expres, autostrãzi în Moldova sau în Sud, pentru a reduce decalajele de dezvoltare”, a spus deputatul.
Douã domenii prioritare ale bugetului sunt: Sãnãtatea si Educatia
“În acest an, avem cea mai mare crestere din toate timpurile la bugetul pentru Educatie, cu aproape 47,8 la sutã mai mult fatã de anul trecut. Adicã un plus de peste 10 miliarde fatã de 2018.
De asemenea, în buget este prevãzutã si o crestere  substantialã pentru Sãnãtate. Mai exact, au fost alocate fonduri cu aproape 15,3 la sutã mai mult fatã de 2018, respectiv cu 6,5 miliarde de lei în plus. Astfel, bugetul alocat Sãnãtãtii ajunge la 4,8 la sutã din PIB. Deci pot spune cã dupã cresterea salariilor medicilor si asistentilor, în acest an vor fi investitii consistente în infrastructura medicalã”, a precizat deputatul.
Doi ani cu o evolutie spectaculoasã a economiei
În ultimii doi ani, România a cunoscut cresteri economice spectaculoase care s-au reflectat în majorãri substantiale ale veniturilor populatiei.Anul trecut am înregistrat  o crestere economicã de trei ori mai mare decât media europeanã. Drept urmare veniturile la bugetul de stat au atins un nivel istoric, iar în acest an este prognozat pentru prima datã un excedent la bugetul de pensii. În acest context deputatul Marius Surgent a precizat cã si în acest an sunt prevãzute în buget sumele necesare pentru cresterile de pensii si salarii. “ Salariul minim pe economie va continua sã creascã fiind prevãzutã o majorare a acestuia 10 la sutã. De precizat faptul cã în 2019  cresc salariile bugetarilor în medie cu un sfert din diferenta rãmasã pentru perioada 2018-2022. Si în acest an vor fi acordate  voucherele de vacantã de 1.450 lei, precum si indemnizatia de hranã echivalentã cu douã salarii minime pe economie. Pentru pensionari, începând cu 1 septembrie, punctul de pensie va creste cu 15 la sutã, pânã la 1.265 lei , iar pensia minimã cu 10 la sutã, pânã la 704 lei. Cresterea pentru începutul acestui an a fost acordatã în avans, la 1 iulie anul trecut, si a fost mai mare decât indexarea prevãzutã în lege.
Bugetele locale vor primi mai multi bani decât în anii precedenti
Conform datelor prezentate în acest an bugetele locale vor primi mai multi bani decât în anii precedenti, iar multe dintre aceste sume suplimentare sunt destinate investitiilor la nivel local. Concret, primãriile vor avea o crestere a  veniturilor cu sapte miliarde  lei, bani ce vor proveni din încasãrile din impozitului pe venit care vor rãmâne în totalitate la bugetele locale.
În ceea ce priveste degrevarea bugetului de stat de plata indemnizatiilor sociale prin trecerea acestora în sarcina primãriilor, deputatul Marius Surgent este de pãrere cã acest lucru îi va responsabiliza pe primari.
“De foarte multi ani în spatiul public s-a pus problema <pomenilor electorale> pe care unii primari le acordau persoanelor apte de muncã sub forma ajutoarelor sociale. Prin aceastã decizie guvernul nu face altceva decât sã îi responsabilizeze pe primari privind modul în care doresc sã cheltuie banul public. Edilii locali au la dispozitie douã instrumente prin care pot sã gestioneze aceastã situatie. Existã legea privind acordarea de sprijin financiar persoanelor aflate în dificultate care din punctul meu de vedere reglementeazã foarte clar cine sunt persoanele care pot beneficia de acest sprijin precum si modul în care poate fi acordat acest  ajutor. De asemenea un primar poate decide dacã banii pe care îi are în visterie îi alocã investitiilor sau preferã sã sustinã financiar persoane apte de muncã care s-au obisnuit sã trãiascã din ajutoare sociale”, a concluzionat deputatul.