Este concluzia la care au ajuns oficialii din Ministerul Energiei. Doru Visan, secretar de stat în ministerul Energiei a precizat cã din cei 24.000 de MW, puterea instalatã a României, lipsesc 8000 de MW.
Cei 24.000 de MW sunt cifrele care apar în datele statistice, la începutul sezonului rece.
“Programul de iarnã se face pe baza cantitãtilor de energie electricã pe care si le bugeteazã fiecare companie, adicã are resursele financiare pentru productiile respective. Sarcina noastrã este acoperirea curbei de consum, cea datã de DEN si cea datã de statisticã. Am mers pe prognoza DEN si s-a dovedit foarte  bunã, chiar exactã. Din cei 24.000 MW, 8.000 lipsesc. Aceasta este realitatea, generatã de conditii juridice, de finantare, de conditii de mediu, tehnice. Ei nu mai sunt, asta este  realitatea de la care sã plecãm în abordarea anului viitor. Acesti 8.000 de MW trebuie sã disparã ca licentiere, pentru a veni cu investitii în plus, este obligatoriu acest proces si îl vom începe dupã aprilie”, a declarat Visan.
De altfel, nici Complexul Energetic Hunedoara nu  contribuie la SEN cu cantitatea de energie stabilitã prin actele  normative. La nivel declarativ, CEH  contribuie cu 5% la mentinerea în functiune a Sistemului Energetic National. Practic,  documentele celor din minister sunt contrazise de realitate. Termocentralele Paroseni si Mintia au contribuit doar cu 1,6 procente la productia de energie, în perioada de vârf din acest an. Cele douã termocentrale beneficiazã de un ajutor pentru a contribui la SEN. Potrivit  e-nergia.ro, cele douã termocentrale au  produs, în momentele în care România a importat masiv energie, doar 1,6% din productia nationalã. Au produs, în primele 20 de zile din an, la o  putere orarã de  120 MW, desi puterea pe care o putea solicita, prin lege, Dispeceratul Energetic National, era de 400 MW.
„În perioada 1 ianuarie 2019 – 20 ianuarie 2019, CTE Mintia a functionat cu puteri medii zilnice între 53 MW si 168 MW, iar CET Paroseni cu puteri medii zilnice între 0 MW si 121 MW. În perioada 1 ianuarie 2019 – 20 ianuarie 2019, cantitatea de energie produsã de CTE Mintia a fost de 47.880 MWh, iar cea produsã de CET Paroseni a fost de 9.281 MWh. La nivelul SEN, energia produsã în primele 20 de zile de cãtre CE Hunedoara a fost de 57.161 MWh, asigurând în acest fel 1,6 % din total  productie” a transmis DEN, potrivit e-nergia.ro.
Productia de energie a celor douã termocentrale a fost mult mai micã decât puterea instalatã si necesarul minim pe care trebuie sã îl asigure, respectiv 400 de MW, potrivit hotãrârii de Guvern emise anul trecut. CEH trebuie sã  asigure serviciile de  sistem pânã în 2020. Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã asigure serviciile de sistem pânã în anul 2020.
Monika BACIU