Preturile mici oferite pe piata îi determinã pe cei circa 1000 de apicultori din judet sã-si tinã productia în depozite. Aproximativ 40% din productia anului trecut fiind încã la producãtori, estimeazã Asociatia Crescãtorilor de Albine Hunedoara. Cei mai afectati sunt apicultorii care obtin între 500 – 1.000 de kilograme de miere pe an, în cazul acestora costul mic al mierii fiind grevat si de taxele pentru analizele de laborator, care, împãrtite la o cantitate mai micã ajung sã aibã o pondere mai mare în stabilirea pretului final.
„Anul trecut am avut o recoltã foarte bunã de miere la salcâm si de foarte bunã calitate. Din pãcate, desfacerea a lãsat mult de dorit si a trebuit sã oprim achizitia din cauza pretului mic. Cauza principalã se regãseste în Germania – pentru cã acolo exportãm foarte mult – unde a intrat miere din tãri situate în afara Comunitãtii Europene: Ucraina, China, tãrile din America de Sus. Acolo s-au realizat productii bune, iar mierea oferitã în Germania este la preturi de nimic. Normal cã acolo se aplicã legile economiei de piatã, cerere si ofertã, si lor le convine sã cumpere la preturi mai mici, din altã parte”, a declarat presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Albine Hunedoara, Iosif Korb.
În judetul Hunedoara sunt aproximativ 1.000 de apicultori, majoritatea confruntându-se cu problema mierii rãmase pe stoc.
Maximilian GÂNJU