Universitatea din Petrosani a început luni, 1 octombrie, anul cu numãrul 65. La festivitãtile din Aula Univeristãtii au venit personalitãti din întreg judetul, oameni politici si studenti.

Deschiderea i-a apartinut rectorului Aron Poantã, care le-a urat studentilor si profesorilor un an bun. „Am deosebita plãcere sã vã adresez, în numele Universitãtii din Petrosani, un cãlduros bun venit cu ocazia deschiderii anului universitar 2012 – 2013. Deschiderea, ca orice început, e un moment de bilant, dar si de stabilire a unor noi directii de actiune, din perspectiva managementului universitar. Universitatea noastrã împlineste 65 de ani si a parcurs, în ultimii ani, o perioadã de profunde transformãri în ceea ce priveste programele de studiu”, a spus rectorul prof. dr. Aron Poantã, care le-a urat tuturor un an bun si cu multe realizãri. „Ne aflãm azi în Aula Universitãtii din Petrosani, pentru a deschide noul an universitar, la capãtul cãruia aceastã universitate va împlini 65 de ani de existentã. Universitatea noastrã si-a creat în acesti ani un prestigiu, dat de generatiile de absolventi, care ne-au fãcut cinste în lume. Sunt motive de bucurie si de bilant, în care ne gândim ce trebuie fãcut în viitor”, a spus în deschiderea anului universitar conf. Univ. dr. economist Ilie Rãscolean, presedintele Senatului de la Universitatea din Petrosani.

Si prefectul judetului Hunedoara a ajuns la festivitãti si a vorbit în deschiderea evenimentului. „Este si pentru mine o emotie sã particip la acest eveniment. Începutul de an universitar este un motiv de reflectie pentru ceea ce înseamnã scoala. Ea este principala sursã pentru viitor. Am rãspuns cu plãcere invitatiei de a participa la deschiderea anului academic 2012- 2013. Avem datoria sã fim cu gândul spre viitor”, a declarat Sorin Vasilescu, prefectul judetului  Hunedoara.

Primarii din Petrosani si Vulcan au tinut si ei sã le ureze bun venit studentilor si sã le multumeascã profesorilor de la aceastã institutie de învãtãmânt superior. „Pentru mine e o onoare si o mare bucurie sã vin din nou aici. E un moment important pentru studenti, dar si pentru comunitatea localã. Cei de aici sunt cei care duc mai departe prestigiul zonei noastre. Vin cu mare bucurie la Universitatea de aici, unde si eu mi-am petrecut 7 ani din viatã. Nu pentru cã am fost repetent, ci pentru cã am urmat cursurile la seral, însã, acea perioadã pentru mine a fost una foarte importantã.

Am acumulat cunostinte tehnice, dar am luat si multe lectii de viatã de la profesorii mei”, a povestit Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani, în timp ce primarul de la Vulcan i-a îndemnat pe studenti sã munceascã mai mult si le-a spus cã greul abia dupã admiterea la facultate începe. „Acum 35 de ani pãseam si eu aici. M-am bucurat foarte mult cã am întâlnit oameni care mi-au creionat viata de atunci încoace. A fost o perioadã de 5 ani de zile extraordinarã pentru mine. Aveam profesori care m-au învãtat tot ce stiu acum si mereu m-am gândit la ei, atunci când am preluat anumite functii”, a povestit si Gheorghe Ile, primarul din Vulcan.

Pentru cã  la aceastã institutie de învãtãmânt superior se calificã cei care ajung sã conducã destinele mineritului, de la deschiderea anului universitar nu putea sã lipseascã directorul general al Companiei Huilei, Nicolae Drãgoi. Domnia sa a vorbit despre bursele ce le sunt acordate studentilor de la facultatea de mine si cât de important a devenit acest domeniu. „Din 2004, Compania Huilei a încheiat contracte cu Universitatea din Petrosani, pentru burse în minerit, pentru 75 de studenti. Asta în ideea de a încuraja mineritul. Valoarea contractelor atribuite a fost de 380.000 de lei, 57 dintre beneficiarii burselor fiind acum angajatii nostri si ne reprezintã cu succes”, a spus Nicolae Drãgoi, director general CNH Petrosani.

Nici parlamentarii din Hunedoara nu au lipsit, iar la deschiderea anului universitar au ajuns Cosmin Nicula si Monica Iacob Ridzi. „Sunt pentru a doua oarã invitat la Universitatea din Petrosani. Vreau sã le transmit gânduri de bune studentilor de aici: învãtati, învãtati si iar învãtati, pentru cã mineritul va continua si are nevoie de specialisti. Fiti voi specialistii de mâine! Aici sunt profesori care si-au câstigat respectul la nivel national. Mineritul va continua, iar Complexul energetic aluat fiintã,asa încât minerit si electricitate va exista. Depinde de voi ce veti face din acest colos de aici de la noi”, le-a spus Cosmin Nicula, senator PSD, studentilor care vin la Petrosani. „De câte ori ajung aici, simt emotie, pentru cã îmi amintesc de anii studentiei mele. M-am mândrit întotdeauna cã sunt absolventã a facultãtii din Petrosani. Indiferent cã am fost la Bucuresti sau la Bruxelles, ori în orice alt loc din lume. Sunt recunoscãtoare celor care m-au educat aici la Petrosani si le urez sã aibã mereu studenti. Si acum sunt peste 4.000 si asta nu poate decât sã ne bucure”, a adãugat în deschiderea anului universitar Monica Iacob Ridzi, deputat independent din Valea Jiului.

Diana Mitrache