Sute de copii au ajuns în tabere la Straja, pe toatã perioada vacantelor, timp în care au învãtat sã schieze si sã mãnânce rezonabil.  Organizatorii acestor tabere, însã, au încercat sã le arate si unde au venit.  Mai exact, au organizat o adevãratã sezãtoare la initiativa antreprenorului în turism Emil Pãrãu, care a adus din toate zonele mai importante, oameni care stiu sã pãstreze traditiile locale. Momârlanii au fost cei care au fãcut mici ateliere si copiii, dupã orele istovitoare pe pârtie, au luat parte la ceea ce au simtit cã le aratã identitatea zonei în care se alã. Au învãtat sã toarcã, au aflat ce fac ciobanii iarna, au modelat obiecte din lut, ce mai apoi au devenit trofee si au învãtat cine sunt momârlanii.
„A fost o activitate la care s-au implicat toti, pe ateliere de creatie. Au fost ajutati sã facã si ei câte un obiect si sã îl ducã acasã ca amintire din tabãra de la Straja. Acest lucru i-a bucurat enorm  pe cei mici si îi multumim domnului Pãrãu pentru initiativã”, a spus Marius Fodoran, organizator al unei tabere din Straja.

A fost momentul inedit în care generatia urmãtoare a aflat cã aici au fost din  toate timpurile crescãtorii de oi si cã pârtiile de schi le-au fost pãsuni, iar acum  trãiesc în comunitãti bine sudate, fiind prezenti mereu la activitãtile desfãsurate în oras, de Pasti, cu ocazia Festivalului crailor, ori la mãsuratul oilor.
Diana Mitrache