Statiunea Straja, cea mai cãutatã statiune de schi din Valea Jiului, atrage mii de turisti în fiecare sezon

Lupeni. Statiunea montanã atrage în fiecare sezon mii de turisti, fiind cea mai cãutatã statiune de schi din Valea Jiului. Chiar si asa, încã mai sunt multe lucruri de rezolvat în munte. La cresterea semnificativã a numãrului de turisti au contribuit si voucherele de vacantã.
“Vouchere de vacantã au revolutionat turismul din România, inclusiv statiunea Straja. În Straja undeva la 25-30% din bani sunt bani veniti de pe vouchere. Statul a luat niste mãsuri bune. Cu vouchere a reusit sã împânzeascã tara de turisti”, spune Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Potrivit autoritãtilor locale, de la un sezon la altul, sunt din ce în ce mai multi iubitori ai muntelui care aleg Straja. Aici sunt pârtii de schi de conditii excelente, dar si preturi mai mici decât în statiunile montane mari ale tãrii. În Straja se schiazã pe un întreg munte. Domeniul schiabil însumeazã peste 26 de kilometri de pârtii. 20  de kilometri sunt acoperiti cu zãpadã artificialã. Cele 11 instalatii de transport pe cablu  asigurã accesul facil la toate pârtiile din statiune.
“Straja este un fenomen. Straja este statiunea care în fiecare an reuseste sã aducã mii de turisti în plus fatã de anul precedent. Reusim în fiecare an sã adunãm mai multi bani la primãrie pentru a putea sã dezvoltãm comunitatea. Scopul meu este ca în timp de 10-15 ani sã reusim ca prin hotelurile pe care mi le doresc la baza agrementului si prin ceea ce are primãria, adicã prin telegondolã si pârtii, sã avem un plus foarte mare astfel încât sã putem sã dezvoltãm orasul si sã nu mai fim dependenti de Guvern si de alte resurse financiare. Dacã s-ar finaliza proiectul care a fost aprobat în 2010, adicã masterplanul care includea teren de fotbal, bazine, etc, am avea acel circuit complet astfel încât am putea sã functionãm bine în toate anotimpurile. Atunci nu am mai avea nevoie de niciun ajutor guvernamental. Momentan ne aflãm la un stadiu micut, dar poate în timp vom reusi sã facem. Am depus la Ministerul Turismului un proiect prin care am solicitat prelungirea pârtiei Constantinescu pânã la teleschiul 4 si sã se lege cu pârtia de sub telegondolã, pentru a avea o pârtie lungã, pentru a termina acea pasarelã”,  a mai spus sursa citatã.
Fonduri europene
Edilii cautã sã dezvolte statiunea montanã si accesând fonduri europene. Momentan nu existã axe de finantare dedicate unor astfel de proiecte, însã potrivit informatiilor se pregãtesc apeluri pentru statiunile montane. Edilii din Lupeni vor sã profite de orice oportunitate.
“Fonduri europene pentru realizarea acelui complex nu sunt. Este în discutie cã se va da drumul la niste axe pentru statiuni, dar doar din punct de vedere urbanistic, adicã drumuri si trotuare.  O sã încercãm sã tragem gazul. E posibil sã existe o finantare si ne pregãtim sã introducem gazul în statiunea Straja”,  a mai spus Lucian Resmeritã.
Pentru acest an, autoritãtile locale din Lupeni au în vedere realizarea unor parcãri supra-etajate. A fost scris proiectul si depus la Ministerul Dezvoltãrii în vederea alocãrii  fondurilor necesare.
“Pentru anul acesta ne propunem sã facem în zona agrementului undeva la 800 de locuri de parcare supra-etajate si în partea de sus a statiunii Straja încã 400 de locuri de parcare,  astfel încât sã nu mai avem probleme cu parcãrile. Noi putem pune la dispozitia investitorilor terenuri, astfel cã în baza unui proiect, în baza unei finantãri sã construiascã hoteluri. Avem irca douã hectare de teren la baza agrementului, le parcelãm, le includem în PUZ si vrem sã realizãm astfel de hoteluri. Dacã se vor construi hoteluri, noi ca administratie vom pune sub telegondolã  iluminat de nocturnã  astfel încât pârtiile sã functioneze pe o perioadã mai lungã de timp”,  a mai precizat primarul municipiului Lupeni.
Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiazã si de instalatie de nocturnã, fãcând astfel posibilã  utilizarea pârtiilor pânã seara târziu. Sunt întretinute cu ajutorul  utilajelor de bãtãtorit zãpada, pentru a le mentine în conditii cât mai bune de schi.
Monika BACIU
Foto facebook Statiunea Straja – Pro Straja

Advertisements