Sirenele au sunat, din nou, în ziua de miercuri, iar specialistii spun cã a fost o alarmã la dezastre. De altfel, ultima alarmare a populatiei a avut loc ianuarie si ea a fost o alarmã aerianã.
De aceastã datã, alarma pentru dezastre a putut fi auzitã si sirenele au sunat la ora 10.20 si, potrivit protocolului, acestea au emis 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauzã de 10 secunde între ele.
Astfel de exercitii încearcã, potrivit specialistilor, sã obisnuiascã populatia cu sunetele specifice fiecãrei grupe de alarme, asa încât oamenii sã stie ce se întâmplã, dar au si scopul de a verifica sistemele din fiecare oras.
Potrivit protocolului, alarma la dezastre – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauzã de 10 secunde între ele; Prealarma aerianã – se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauzã de 12 secunde între ele; Încetarea alarmei – se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute. La finalul fiecãrui exercitiu, rezultatele verificãrilor vor fi centralizate la nivel judetean si vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor judetene pentru situatii de urgentã, în vederea îmbunãtãtirii modului de alarmare a populatiei în situatii de protectie civilã.
Diana Mitrache