Peste 50 de  familii din toate categoriile sociale au devenit „fii ai muntilor”, grupându-se sub genericul San Montan.
Au împlinit acum 6 ani si povestea lor cuprinde întreceri de nivel national, multe actiuni de caritate, dar si sute de actiuni de ecologizare si distractie în naturã. Sunt oameni care au înteles cã sportul si caritatea nu pot fi decât o pereche reusitã si fiecare a dat ce a avut. Din aceastã asociatie fac parte câtiva sportivi consacrati, iar Erika este, într-un fel, sufletul lor. Ea a initiat actiuni sportive menite sã ajute copii sãrmani, burse pentru cei care meritã si nu au posibilitãti, competitii în memoria unor sportivi care s-au stins prea devreme si, acum la ceas aniversar, când au 6 ani, a venit sã ne spunã cât de mult conteazã sã fii fair play.
„Evenimentele  pe care le organizãm noi sunt, de regulã,  evenimente sportive. Asa vedem noi lucrurile, în sensul cã, facem câte o actiune de caritate la care sã poatã participa mai multã lume. Avem multe proiecte si sperãm sã le terminãm pe cele în derulare, dar  si vrem si altele noi. În fiecare an avem noi voluntari care doresc sã ajute, chiar dacã nu sunt membri ai asociatiei si toate au fãcut ca San Montan sã meargã, an de an, mai departe, a spus Erika Santa, presedinta San Montan.”
Au uimit prin actiuni pe care le-au organizat la Baru Mare, dar si pe Cheile Jietului, pe soseaua de centurã a orasului Petrila, pe cãrãrile de munte, ori pe trasee bãtute doar de cunoscãtori, iar asta au în plan si pe viitor.
„Urmãtoarea actiune va fi una dedicatã alpinistilor nostri,  campionii nationali, care au murit aici acum peste 30 de ani, pe Taia. Noi le dedicãm în fiecare an câte o drumetie si mergem si acum aproape de locul în care ei au fost gãsiti”, mai spune Erika.
Pe schiuri, în alergare, cu bicicletele, ori doar în mars, acesti oameni care îsi spun San Montan au colorat în bine peisajul Vãii Jiului. Au fãcut sã se audã de zona noastrã în toatã tara, pentru cã la întrecerile lor au participat sportivi de peste tot, au fãcut deliciul tuturor când au mers pe biciclete îmbrãcati în costume de Mos Crãciun si nu s-au niciodatã deoparte, legând fiecare eveniment sportiv de unul caritabil.
Diana Mitrache