Tone de zãpadã s-au prãvãlit de pe versanti în drumul national care duce din Petrosani cãtre Voineasa. Nimeni nu a fost surprins de avalansã, însã drumarii au avut de lucru serios pânã sã redeschidã circulatia.
Echipele Sectiei de Drumuri Nationale Deva au intervenit pe DN 7A, Obârsia Lotrului – Petrosani, unde, duminicã seara, a avut loc o avalansã din cauza ninsorilor abundente si a temperaturilor ridicate. Avalansa a acoperit partea carosabilã pe o distantã de aproximativ 10 metri, dar nu au fost persoane sau autovehicule surprinse. Temperaturile ridicate anuntate si pentru perioada urmãtoare mentine ridicat pericolul producerii unor avalanse în Cheile Jietului.
„ Am avut numeroase situatii în trecut dupã ce s-au aventurat cu autoturismele si au rãmas blocati. A fost nevoie sã mergem dupã ei cu utilajele de deszãpezire sã-i aducem înapoi în sigurantã”, spun salvatorii montani. În sezonul trecut, o avalansã a surprins douã autoturisme pline cu turisti la cota 1.575 de metri din Cheile Jietului. Oamenii au iesit la plimbare si au vrut sã ajungã pânã la granita dintre judetele Hunedoara si Vâlcea. La întoarcere nu au mai putut coborî din cauza avalansei, dar nici nu puteau înainta. Cheile Jietului aflate la doar 5 kilometri de Petrosani sunt considerate raiul masivului care strãjuieste estul Vãii Jiului. Aria naturalã de o sãlbãticie aparte este locul ideal pentru pasionatii de escaladã pe ghetari si drumetii usoare.
Maximilian Gânju