Dramele sociale cu care se confruntã petrosãnenii rearanjeazã lista de prioritãti de acordare a locuintelor sociale. Sunt cazuri dramatice care nu îi pot lãsa impasibili pe  membrii comisiei de repartizare a locuintelor.
Pentru a rezolva, cel putin o micã parte a acestor cazuri, s-a luat decizia atribuirii unor locuinte si celor care nu se aflau pe primele pozitii pe lista de prioritãti.
„As vrea sã stiu de ce nu s-a respectat la atribuire lista de prioritãti? Dl. Bican avea dreptate. Noi nu ne substituim comisiei, dar în momentul în care se repartizeazã o locuintã unde persoana este pe pozitia 300 si ceva, asta ar fi întrebarea la care as dori sã mi se rãspundã”,  a întrebat consilierul local Claudiu Cornea.
Cazurile sociale dificile duc la rearanjarea listei de prioritãti. Sunt familii care au câte 5-6 copii, sau persoane cu diferite grade de handicap si niciun acoperis deasupra capului. În plin sezon de iarnã, autoritãtile au luat decizia de a trece peste listã de prioritãti. Astfel a contat prioritatea umanã.
“Normal asa ar trebui sã respectãm cu strictete lista de prioritãti. Doar cã la comisie si nu numai chiar si la audiente vin tot felul de cazuri sociale. Unele mai grave decât altele. Vin familii cu 5-6 copii, vin familii cu persoane cu handicap care nu au nici un fel de apartinãtori, sunt situatii si situatii”, a spus viceprimarul municipiului Petrosani, Nicolae Florin.
“Sunt disponibile garsoniere de 9 mp, noi ca sã respectãm ordinea de pe lista de prioritãti avem la primele puncte familii cu 4-5 copii. Unde îi bagi într-o astfel de  garsonierã. La trei refuzuri îi scoti de pe listã si atunci nu le aduci  prejudicii acestora?”,  a completat consilierul Lavinia Grigoriu.
Potrivit consilierilor care fac parte din comisia de atribuire a locuintelor, sunt cazuri extrem de grave, aceasta fiind cea mai dificilã comisie din cadrul administratiei locale. Pentru rezolvarea unor situatii extreme se ia în considerare si latura umanã.
“Eu sunt de 6 ani în aceastã comisie, este cea mai grea comisie. Teoretic are dreptate dl. consilier Cornea si dl consilier Barbu, ar trebui sã respectãm prioritãtile asa cum le-am stabilit dar practica te omoarã. În momentul în care te afli în fata unor situatii pe care atunci pe loc trebuie sã le gãsesti rezolvarea, stimati colegi, este imposibil sã tii piept  acestor probleme. Nu poti sã nu fi sentimental. În momentul în care vin acolo cu copii, îti explicã nu au acoperis deasupra capului si ei nu au unde sã se ducã. Au intrat la dl Viceprimar mamele cu copii si au zis cã îi lasã acolo dacã noi de urgentã nu le dãm ceva. Noi discutãm aici de niste probleme de supravietuire. Dacã dumneavoastrã considerati cã noi nu respectãm legea, noi ne strãduim din rãsputeri sã facem sã fie bine, dar este imposibil de cele mai multe ori. Am discutat cu dl Visan si cu cei doi juristi, ei au mult bun simt. Ei voteazã de multe ori împotrivã pentru cã sunt reprezentati legii nu pot vota decât împotrivã. Noi suntem reprezentantii Consiliului local, care venim sã ne aplecãm  un pic cu cãldurã si la problema umanã.
Vã rog sã ne întelegeti cã ne facem din tot sufletul datoria. Suntem amenintati cã ne dau foc. Dacã am gresit sã ne înlocuiascã alti colegi, nu ne supãram deloc”,  a precizat consilierul Lucia Muntean.
„O bunã parte din ceea ce vroiam sã spun a spus d-na Muntean. Este într-adevãr cea mai grea comisie si as dori sã subliniez acest aspect. Dacã la alte comisii se doar aviz favorabil aici lucrurile se complicã. Nu putem face o comisie numai din juristi pentru cã atunci lucrurile se complicã. Eu am fost multi ani în aceastã comisie si vã spun cã am plecat la cerere, nu am mai putut suporta. Nu existã un aparat de mãsurã sã mãsori care este situatia mai grea. Dacã cineva este interesat de ce se întâmplã în aceastã comisie poate participa ca observator”, a completat Valeriu Butulescu.
Locuinte în stare avansatã de degradare
Majoritatea locuintelor detinute de primãrie sunt într-o stare deplorabilã. În cele mai multe dintre cazuri existã doar peretii si atât, interiorul fiind devastat de fostii chiriasi.
“Problema este mult mai complexã, din toate aceste locuinte putine sunt conforme. Multe dintre ele sunt într-o stare foarte mare de degradare sau devastate. Sunt unele dintre ele care ar trebui demolate dar acesti oameni îsi asumã cã le reparã si stau în ele. Noi nu suntem în stare sã le reparãm. Avem un apartament pe care nu-l putem repartiza cã este la etajul 10. Noi stãm câte 4 ore în comisie sã putem gãsi o solutie”,  a spus Marius Râd, consilier local.
Pentru prima datã, dupã anii Revolutiei, s-au fãcut locuinte în Petrosani în anul 2009. Un numãr de 120 de locuinte. Acestea se aflã într-o stare avansatã de degradare.
Monika Baciu