Expertul topograf a finalizat expertiza pentru scoaterea din fondul forestier a terenurilor din Parâng. Procedurã este necesarã pentru continuarea lucrãrilor. Documentatia urmeazã a fi depusã la Romsilva.
”Probabil pentru cã nu am avut terenul de la Romsilva, noi am fost cumva în stand-by. Dar oricum, dacã noi obtinem terenul, în Masterplan te poate include printr-o ordonantã de Guvern. Nu îmi fac griji foarte mari cã nu sunt prins în Masterplan”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Pentru scoaterea din fondul forestier a suprafetelor de teren, trebuie initiatã o hotãrâre de Guvern. Administratia localã de la Petrosani a pierdut litigiul din instantã, în procesul cu Romsilva. Municipalitatea de la Petrosani a pierdut procesul cu Romsilva pentru scoaterea din fondul forestier a 40 de hectare de teren în vederea continuãrii lucrãrilor la domeniul schiabil din Parâng. Astfel, acum se lucreazã la o nouã variantã prin care terenurile vor fi scoase treptate din fondul forestier.
În prezent, în Parâng functioneazã douã telescaune, între care unul cu o vechime de aproape jumãtate de secol. Al doilea telescaun din Parâng a fost inaugurat în anul 2014 si a fost realizat în baza unui credit, în valoare de 13 milioane de lei, contractat de autoritãtile locale de la Petrosani. Pentru realizarea noului telescaun, TS4, ar fi necesare 8 milioane de euro. Dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng ar fi trebuit sã se realizeze printr-un proiect national. Numai cã fondurile de la bugetul de stat nu au mai ajuns. Proiectul de dezvoltare al domeniului schiabil din Parâng este realizat în proportie de 20%. În ceea ce priveste dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng, suma totalã conform contractului de lucrãri ar fi trebuit sã fie de 351.782.000 de lei si s-au fãcut plãti în valoare de 59.163.000 de lei. Este nevoie de o diferentã de 292.619.000 de lei.
Monika BACIU