Un proiect de lege initiat în acest sens si înaintat comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor prevede ca paramedicii, care activeazã în structurile civile de prim-ajutor din tarã, sã fi preluati si asimilati de cãtre inspectoratele pentru situatii de urgentã.
Anuntul a fost fãcut de presedintele Asociatiei Salvital Hunedoara, Petru Mãrginean, iar preluarea s-ar produce în toamna acestui an. Dacã initiativa legislativã va fi aprobatã, va fi rezolvatã problema salarizãrii paramedicilor din structurile civile, pentru cã în prezent existã mai multe diferente.
„Acesti oameni trebuie sã aibã aceleasi drepturi ca si colegii lor din ISU, adicã salarizare, pensionare. Se expun la aceleasi riscuri, accidente de muncã si este un lucru normal sã fie preluati si integrati în ISU. Diferenta de salarizare (între un paramedic civil si unul militar, n.r.) este cuprinsã între 30% si maximum 50%”, a explicat presedintele Salvital. În judetul Hunedoara sunt 82 de paramedici angajati în cadrul Asociatiei Salvital.
Maximilian Gânju