Zeci de oameni au ajuns la spital în urgentã, cu simptome de rãcealã si gripã, iar cei printre ei au fost si cu probleme cardiace si respiratorii.
O statisticã recentã aratã cã numãrul celor care au ajuns la unitatea de primire a urgentelor de la Spitalul din Petrosani a crescut, tocmai pentru cã este un moment în care rãcelile înregistreazã un vârf. Asta, pentru cã au început scolile si s-a terminat vacanta si ne-am întors în colectivitãti. „În ultima perioadã, adresabilitatea în urgentã a fost usor crescutã, în cazul virozelor respiratorii si a stãrilor gripale, a infectiilor cãilor aeriene superioare. Cu morbiditãtile s-au mai decompensat, în sensul patologiei cardiace si pulmonare cronice, dar au venit si oameni care au cãzut, cu entorse, fracturi. Au venit si vârstnici si tineri”, a declarat dr. Ion Ienea, medic Unitatea de primire a Urgentelor Pretrosani.
Cum facem diferenta între gripã si rãcealã, însã, ne spun cei car îi primesc pe pacienti în urgentã.
„Nu trebuie sã intrãm în panicã, dar dacã starea generalã se altereazã, componenta aceasta se deterioreazã, este indicat sã se adreseze la serviciul de urgentã, dacã starea este agravatã sau influentatã, sau la medicul de familie.  Simpla rãcealã se manifestã printr-o stare generalã usor influentatã. Starea gripalã este cu stare generalã alteratã, ferbrã , frisoane, dureri musculare si cu existenta celorlalte boli”, mai spune medicul Ioan Ienea.
Medicii ne cer sã fim precauti, pentru cã în ultima  vreme au venit multi, iar vârful este asteptat  sã aparã pe la începutul lunii februarie, la fel ca în fiecare an. Si, dacã nu v-ati fãcut vaccin, este un  pic cam târziu, mai ales dacã deja ati prezentat stãri de rãu, de rãcealã si în niciun caz dacã ati contactat un virus.
Diana Mitrache