Sfârsitul acestei sãptãmâni ar putea aduce o nouã mini-vacantã celor din sistemul bugetar.
Ziua de 24 ianuarie, când se sãrbãtoreste Mica Unire, în an centenar– Unirea Principatelor Române de la 1859, este zi liberã legalã, conform Codului Muncii. Dar cade fix într-o zi de joi, iar atunci, vacanta ar putea sã înceapã mai devreme. Bugetarii asteaptã unda verde de la Bucuresti, pentru a sãrbãtori Ziua Unirii Principatelor cu patru zile fãrã muncã Guvernul ar putea lua decizia ca si vineri sã fie liber, fãcând punte si rezultând astfel o mini-vacantã de patru zile. Dacã Guvernul va acorda o zi liberã, acestea se va recupera ca pânã acum, fie prin prelungirea programului de lucru, fie prin lucrul în zile de sâmbãtã.
În acest an, zile libere legale mai sunt în: 28 aprilie (duminicã), când cade Pastele Ortodox, dar si luni, 29 aprilie, de 1 mai — Ziua Muncii, 1 iunie – Ziua Copilului, dar aceasta cade într-o sâmbãtã. Apoi în 16 iunie  de Rusalii, într-o zi de duminicã, iar mai apoi luni, 17 iunie, a doua zi de Rusalii.  Vara ne aduce liber de 15 august — Adormirea Maicii Domnului si în toamnã, prima zi liberã este în 30 noiembrie — Sfântul Andrei, însã, în 2019 este  sâmbãtã.
1 decembrie — Ziua Nationalã a României cade într-o duminicã, iar în ultima zi a acestui an mai avem liber în 25 decembrie  si 26 decembrie, de  Crãciun. Angajatorii ai cãror salariati lucreazã în zile de sãrbãtoare legalã, sunt obligati sã le acorde acestora compensatii.
Diana Mitrache