Sindicatul Muntele a arãtat încã din decembrie cã taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie va duce la falimentul acestora.

A fost nevoie de o grevã la Complexul Energetic Oltenia pentru ca ministrul Energiei, Anton Anton, sã precizeze ca ministerul va face diligentele necesare pentru a elimina aceasta taxã pentru societãtile care produc energie pe bazã de cãrbune.

„Taxa de 2% pe cifra de afaceri noi ne vom strãdui sã o eliminãm pentru companiile care produc energie pe bazã de cãrbune, pentru cã deja sunt împovãrate de certificate (n.r. – certificate de emisii, CO2), nu mai poti sã le împovãrezi si cu altceva”, a spus Anton Anton.

Complexul Energetic Hunedoara poate ajunge în faliment dacã Guvernul va impune suprataxa de 3% pentru companiile energetice. Sindicatul Muntele dezaprobã aplicarea unei astfel de mãsuri care ar afecta, grav, Complexul Energetic Hunedoara.

“Sindicatul Muntele – reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara – producãtor de energie pe bazã de cãrbune îsi aratã îngrijorarea si dezacordul în ceea ce priveste o eventualã aplicare a impozitãrii cifrei de afaceri a companiilor energetice. Aplicarea acestei mãsuri va duce la blocarea activitãtii companiilor energetice pe bazã de cãrbune si implicit blocarea sistemului energetic, stiut fiind cã energia produsã pe bazã de cãrbune reprezintã aproximativ 30% din totalul energiei electrice produsã în sistemul energetic. Este stiut faptul cã producãtorii de energie pe bazã de cãrbune au situatii financiare extrem de fragile iar o suprataxare poate duce la falimentul lor”, a spus, în luna decembrie, Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.

În ceea ce priveste certificatele de CO2, ministrul Energiei a spus cã acestea reprezintã „una dintre marile probleme”, deoarece valoarea lor ajunge la aproape 40% din cifra de afaceri.
Monika BACIU