Activistii de mediu din cadrul Greenpeace România sustin cã producãtorii de energie din cãrbune, Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, nu pot oferi muncitorilor din sectorul minier si energetic pe bazã de cãrbune salarii si conditii de muncã decente.
„Cât timp statul român nu va propune alternative economice în regiunile miniere, nu va investi într-o tranzitie cãtre noi oportunitãti de business local, nu va pregãti muncitorii din sectorul minier/energetic pe bazã de cãrbune pentru noi locuri de muncã, crizele si protestele vor continua. Este necesarã stabilirea unei viziuni pe termen lung, care sã implice autoritãtile locale si centrale, mediul economic, sindicatele, comunitãtile locale. Pânã  atunci, vor avea de suferit muncitorii, care nu foarte încet, dar sigur îsi vor pierde locul de muncã, mediul si noi toti,  pentru cã respirãm aer toxic”, a declarat Vlad Cãtunã, Greenpeace România.
Potrivit Greenpeace numeroase state europene deja prioritizeazã si folosesc mai ales energie obtinutã din surse regenerabile (soare, vânt),  în conditiile în care  cãrbunele nu mai este rentabil economic, iar exploatarea sa vine la pachet cu distrugerea mediului si cu efecte  dezastruoase asupra sãnãtãtii populatiei.
Maximilian Gânju