La Biblioteca municipalã din Petrosani, un grup de copii, nu mai înalti decât mesele de citit, recitau în cor „Somnoroase pãsãrele”, iar în piept aveau portretul lui Mihai Eminescu. Au adus cu ei si un tablou cu pãsãri realizate de ei si asa au întâmpinat ei Ziua Culturii Nationale.
Au învãtat o poezie în doar câteva zile si, de Ziua Natioanlã a Culturii, ziua în care s-a nãscut Mihai Eminescu, au venit la Biblioteca din municipiul Petrosani sã vadã unde sunt cãrtile. Nu au rãsfoit ei mai mult decât cãrtile de colorat si cel mai mare abia dacã are putin peste 5 ani, dar au ajuns, prin zãpadã, în locul în care, când vor creste mari, poate, vor veni sã dezlege tainele unei cãrti. Vorbim despre trei grupe de copii de la o grãdinitã din Cartierul Aeroport, care, de la cel mai mic de numai 2 ani si jumãtate, pânã la cel mai mare, au recitat din Eminescu.
„În fiecare an, noi ne pregãtim cu ocazia acestei sãrbãtori nationale. Aici cred cã este locul unde ne simtim cel mai bine sã îl sãrbãtorim pe poetul national Mihai Eminescu.  Suntem cu copii de la doi ani jumate, pânã la 6 ani si este o lectie deschisã pentru fiecare. Cu sprijinul nostru, cu ajutorul imaginilor, le rãmân câteva amintiri care vor dãinui peste timp. Nu putem sã le spunem noi când s-a nãscut si când a murit, dar vor sti, peste timp, cã Mihai Eminescu este un poet care va rãmâne în sufletul românilor”, a spus Aida Ster, educatoare la Gradinita PPT Petrosani, una dintre cele care însoteau grupul de pitici la bibliotecã.
Cei mici, mai rãbdãtori, sau nu chiar, s-au plimbat printre rafturile cu cãrti, au aflat cã astãzi este o zi importantã, ce are mare legãturã cu cititul si astfel, au punctat prima lor manifestare pe care educatoarele lor au dedicat-o culturii.
S-au scurs 169 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, cel considerat poetul nostru national.
Diana Mitrache