Zeci de oameni au luat cu asalt ghiseele serviciului de Impozite si Taxe de la Petrosani, în prima zi în care acestea s-au deschis în 2019.  Ca sã beneficieze de acea bonificatie, au zis  cei mai multi, care au preferat sã stea si o orã la coadã, doar sã fie siguri cã plãtesc impozitele nemajorate. Si asta, desi majorãrile s-ar percepe abia din luna aprilie.
„Eu am venit sã plãtesc pentru firmã si am zis sã plãtesc din prima zi ca sã fie ok. Nu am stat foarte mult, cam 10 minute”, ne-a spus unul dintre cei care au iesit de la coada ce se formase la Petrosani.
Altii, însã, au stat la coadã, dar nu li s-a pãrut mult. „Da, am plãtit, dar am stat cam 15 minute. Am venit în prima zi ca sã îmi iau grija.  De aia am venit”, a spus un alt contribuabil de la Petrosani. „ Am venit din prima zi, ca sã scap de bani. Sã scãpãm de datorii. Am stat cam o orã. Mi-e mai comod asa, decât cu cardul, on line, chiar dacã am stat o orã la coadã”, a spus un alt contribuabil care nu concepe sã plãteascã de pe card.
Îmbulzeala a fãcut ca la ghisee sã se adune multã lume, însã, angajatii de aici le recomandã celor care vor sã plãteascã din primele zile, sã o facã mai simplu, de acasã. Pe ghiseu.ro e simplu sã îti creezi un cont si astfel sã poti plãti din casã, fãrã sã iesi prin zãpadã si sã fii si printre primii care îsi achitã  taxele. „Au venit de la ora 8,00 contribuabilii pentru a-si plãti impozitele pentru anul 2019. Noi le sugerãm sã facã plata pe platforma de plãti on-line, pe ghiseu.ro, unde pot sta acasã si pot face plãtile cãtre primãrie” , spune Alin Gal, sef Serviciul Impozite si taxe Petrosani.
Si nici nu e greu, pentru cã toatã operatiunea dureazã putin si o poti face de pe orice dispozitiv conectat la internet. „Este foarte usor. Se intrã pe platforma de plãti on-line la ghiseu.ro. În josul paginii este un buton unde se solicitã datele de acces. Se introduce CNP –ul, dupã care se valideazã si se merge mai departe cu cadranul, nume, prenume, iar apoi noi facem actualizarea bazei de date pe ghiseu.ro si se pot face plãti fãrã nicio problemã”, mai precizeazã cei de la acest ghiseu.
Impozitele cresc, cel putin la Petrosani, cu 6,34%, din care 1,34% este rata inflatiei, dar sunt localitãti unde taxele nu au fost crescute în 2019. Si la Vulcan au crescut impozitele si aici chiar si  taxa de divort este mai mare din 2019 cu aproximativ 50%, Primarul Gheorghe Ile sustine cã prin aceastã mãsurã vrea sã vinã în sprijinul „familiei traditionale românesti”.
La Lupeni, însã, primarul Lucian Resmeritã spune cã nu va taxa în plus populatia si acelasi lucru face si Dãnut Buhãescu la Uricani, unde, însã existã totusi, o serie de majorãri, în special pentru persanele juridice si pentru cei care nu îsi îngrijesc clãdirile aflate în proprietare. Astfel, potrivit hotãrârii adoptate de Consiliul local Uricani, în cazul persoanelor juridice se va aplica o majorare de 50% a impozitului pe clãdirile rezidentiale, 40% pentru clãdirile nerezidentiale, 20% pentru mijloacele de transport sub 12t si 25% pentru teren. În ceea ce priveste persoanele fizice, acestea vor datora în 2019 un impozit mai mare cu 10% aplicabil doar pentru terenurile din extravilan. De asemenea, pentru clãdirile si terenurile lãsate în paraginã sau neîngrijite, proprietarii vor plãti în 2019 impozite mai mari cu 500%.
Diana Mitrache