Zeci de oameni care locuiesc la Aninoasa sunt în pericol iminent, dupã cum afirmã si primarul localitãtii. Nãdejdea lor este în Guvern, pentru cã abia au reusit sã treacã peste sãrbãtorile de iarnã. Sedinta de Guvern din aceastã sãptãmânã le-ar putea aduce oamenilor din Aninoasa acoperisuri noi. Asta, pentru cã cele vechi s-au prãbusit sau chiar sunt pe punctul de a se prãbusi si, locatarii din imobilele, ce au peste 100 de ani vechime, nu au vrut sã se mute.
Desi era asteptat, încã de la prima sedintã de Guvern, ca problemele oamenilor din Aninoasa sã fie pe agenda guvernantilor, locatarii din blocurile a cãror acoperisuri se prãbusesc mai asteaptã. Sperante sunt pentru aceastã sãptãmânã, când primarul spune cã ar putea intra pe  agenda Guvernului. Asta, pentru cã doar un singur acoperis a fost reparat provizoriu. „Unul am reusit sã îl facem în regim de urgentã. Norocul nostru a fost cã am primit la rectificare 100.000 de lei de la Consiliul Judetean, si am avut banii ca sã facem acel acoperis. Dar, în continuare, nu stiu ce vom face, pentru cã bugetul nu ne permite sã alocãm cel putin câte 100.000 pentru fiecare colonie”, spune Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.
Constructiile cu un etaj, pe care cei din Aninoasa le numesc colonii, au o vechime de peste 100 de ani si s-au degradat continuu.  Toti oamenii sunt, însã, chiriasi si, pentru cã sunt sãraci, asteaptã cã primãria sã le repare acoperisurile si sã le consolideze constructiile.
„Avem vreo 7 sau 8 colonii care sunt în pericol iminent de prãbusire, care ar trebui reparate cât  de urgent. Bugetul nu îl avem aprobat, bani nu avem si asa cã toatã speranta ne este în HG care ar trebui sã fie emisã, pentru a fi posibile reparatiile”, mai afirmã edilul. Ninge si acoperisurile si asa subrezite sunt în pericol de prãbusire.
De altfel, cu putin timp înainte de Crãciun, unul dintre acestea s-a prãbusit si oamenii au fost nevoiti sã pãrãseascã, temporar aceastã clãdire situatã pe strada Libertãtii. Acum, însã, si prefectul a fost în zonã, la finele sãptãmânii trecute si a fãcut un raport ce a fost înaintat celor de la Bucuresti. Primarul, însã, sperã ca premierul României sã afle acum si sã urgenteze cumva alocarea banilor.
„A venit domnul prefect vineri si am vãzut în teren toate aceste colonii, care sunt în pericol iminent si a observat si dânsul cã se impune interventia urgentã. Ne-a spus cã va merge personal la Bucuresti ca sã discute cu factorii de decizie. Eu mã gândesc cã, primul lucru, ar trebui discutat cu primul ministru ca sã ne aloce bani din fondul de rezervã al Guvernului”, mai spune primarul Dunca.
Aninoasa are nevoie urgentã de aproximativ 56.000 000 de lei, pentru toate cele 30 de colonii din orasul Aninoasa, însã, primarul spune cã s-ar multumi si cu 32 de milioane de lei pentru cele care sunt în pericol. Asta, pentru cã, dupã cum afirmã primarul, din fondurile proprii, nici într-o altã jumãtate de secol nu este posibilã o astfel de finantare.
Diana Mitrache