Structurile Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, politie si jandarmerie – sunt pregãtite sã intervinã rapid în teren, în cazul producerii unor situatii de urgentã cu efecte negative asupra comunitãtilor, în contextul avertizãrilor ANM de vreme rea.
Administratia Nationalã de Meteorologie (ANM) anuntã cã, marti si miercuri, vremea se rãceste în cea mai mare parte a târî, iar valorile termice vor fi în jur de 3-4 grade la prânz, precizând cã la sfârsitul sãptãmânii se vor înregistra temperaturi de 9-10 grade Celsius în partea de sud. În acest interval, meteorologii anunta cã în zona Muntilor Apuseni, în nordul Carpatilor Orientali si local în zonã înalta din vestul Carpatilor Meridionali, va ninge si se vor cumula cantitãti de peste 20 – 25 l/mp, iar stratul de zãpada va fi consistent. Vântul va prezenta intensificãri sustinute, îndeosebi în zonele de creastã, unde rafalele vor depãsi 90 – 100 km/h viscolind ninsoarea, spulberând zãpada si determinând diminuarea semnificativ a vizibilitãtii.
În context, Ministerul Afacerilor Interne recomanda populatiei st evite deplasãrile pe timp de viscol si ninsoare puternicã, iar dacã este absolut necesar sã circule în zonele afectate sã se informeze în prealabil dacã pe traseul stabilit sunt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restrictionat pentru a evita riscul de înzãpezire.
”Înainte de plecare, asigurati-vã cã sistemul de încãlzire functioneazã eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzãtor pentru circulatia în conditii de iarnã (anvelope specifice sezonului rece, lanturi antiderapante, lopata, sãculet cu nisip etc.)”, se arãta  într-un comunicat al MAI. De asemenea, turistii sunt sfãtuiti sã nu se aventureze în zonele muntoase în care va ninge  abundent si va viscoli, sã respecte indicatiile politistilor rutieri si jandarmilor montani si sã poarte haine adecvate temperaturilor scãzute înregistrate în aceastã perioadã. Situatia la nivel national este monitorizata prin Centrul National de Conducere Integratã care functioneazã la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.