Acum 50 de ani (ianuarie 1969) – Vedeta Libardi

La douã decenii (1949) de la ocuparea celui mai bun loc în divizia ”A”, locul 3, Jiul Petrosani se afla din nou într-o posturã favorabilã la începutul lui 1969 cu antrenorul Titus Ozon (41 de ani) la cârmã, Jiul încheiase turul 1968 – 1969 pe locul 5, la sase puncte de liderul UTA care avea sã fie campioana României. La 26 de ani atacantul Petre Libardi jucase toate minutele din cele 15 partide ale turului! A fost schimbat o singurã datã în jocul ASA Tg. Mures – Jiul 2 – 1, în min. 67 cu R. Popa, dupã ce el deschisese scorul în min. 37!

Acum 40 de ani (ianuarie 1979) – Fãrã Multescu

În ianuarie 1979, Jiul cu antrenorul Viorel Tãlmaciu la pupitru, iernase dupã un tur excelent, pe locul 6, la cinci puncte distantã de liderul Steaua! Era echipa lui Cavai, Bãdin, Ciupitu, Tr. Stoica, Stoichitã, Bucurescu, Sãlãgean, Grigorel Petre, Varga sau Puiu Rusu. Desi, dupã opt ani la Jiul, Gigi Multescu plecase în varã, echipa s-a mobilizat, reusind un alt an bun.

Acum 30 de ani (ianuarie 1989) – Gând de revenire

La final de tur 1988 – 1989 Jiul ierna pe locul 2 în divizia ”B”, seria a 2-a, la un punct în spatele Chimiei Rm. Vâlcea, echipã în fata cãreia reusise un 0 – 0 pe terenul acesteia în etapa a 5-a. De retinut cã în meciul retur de la Petrosani, Jiul va învinge cu 2 – 0 (goluri Henzel si Moromete) în fata a 15000 de spectatori! Jiul va reveni în acel sezon în prima divizie.

Acum 20 de ani (ianuarie 1999) – Toamnã tristã…

Cu un ianuarie 1999 ce gãseste echipa Jiul Petrosani pe modestul loc 10 (din 18 echipe) al seriei a 2 –a a diviziei ”B”. Cu antrenorul Ioan Dosan la cârmã, cu Ghitan, Doros, Irina, Fl. Stoica, N. Stoian, Szoradi, Neiconi sau Vesa printre protagonisti, Jiul atât a putut. Un campionat în care se va salva de la retrogradare în … ultimele opt minute ale ultimei etape, gol Fl. Stoica, în jocul de 1 – 0 cu Apulum Alba Iulia.

Acum 10 ani (ianuarie 2009) – Cu douã în ”B”!

Tinute în ”perfuzii” de patronul Alin Simota si Primãria Lupeni, Jiul si Minerul Lupeni încã respirau aerul diviziei ”B”. Jiul încheiase turul pe locul 12, Lupeniul pe locul (retrogradabil) 15… Antrenorii Daniel Timofte (Jiul) si Carol Creiniceanu (Minerul Lupeni) sunã adunarea la mijloc de ianuarie 2009, cu meciuri amicale cu echipe de liga a III-a si a IV-a. Trecuserã vremurile cu cantonamente prin Cipru sau Antalya, acum Straja si Parâng! Încã mai existã si Minerul Aninoasa… La Jiul jucau pe atunci Hotoboc, Pintilii, Ilin, M. Gheorghe, G. Apetrei, Vãdrariu, H. Popa, Roiu sau D. Vizitiu, la Lupeni îi gãsim pe Irina, Dumitra, Bozian, Robert Cristian, Chitu, Isfan, Adi Câmpean sau Gideon.

Cam asa se prezintã o radiografie a fotbalului de divizie ”A” si ”B” în Valea Jiului. Pe intervale din zece în zece ani, în perioada 1969 – 2009. Ce avem acum? Zero barat.