Primul zâmbet vine de la Salvati Copiii

Singura maternitate din judetul Hunedoara, care le oferã nou-nãscutilor „primul zâmbet”, este cea de la Petrosani.  Totul face parte dintr-un proiect în care parteneri sunt cei de la unul dintre supermarket-urile de la noi si Organizatia Salvati Copiii, iar 100 de copii care vin de acum pe lume la Petrosani primesc câte un pachet-cadou ce contine produse necesare unui nou-nãscut, inclusiv primele hãinute,
„Proiectul cutiilor Primul Zâmbet are la bazã conceptul cutiei finlandeze, oferit de guvernul Finlandei tuturor mamelor însãrcinate, în ultimul trimestru si care contine diverse lucruri necesare primelor zile din viata nou-nãscutului. De ce Finlanda? Pentru cã este tara cu cea mai scãzutã ratã a mortalitãtii din Europa, 1,7 la 1000 de nou-nãscuti, în timp ce în România, rata e cea mai ridicatã din Europa, cu o valoare de 7 la 1000, dublu fatã de media UE, unde este de 3,6 la 1000 de nou-nãscuti”, a spus Valeria Popescu, presedinta Organizatiei Salvati Copiii Hunedoara.
Toate acestea vin sã încurajeze si la noi mamele si nou- nãscutii, iar Organizatia Salvati Copiii a reusit mereu sã fie alãturi de sectia unde vin pe lume copiii de la Petrosani, dar si din alte maternitãti. Asta, dupã ce a dotat maternitatea de la noi cu aparaturã de ultimã generatie, vitalã celor mici.
Între 2012 si 2017, la sectia maternitãtii de la Petrosani au ajuns aparate a cãror valoare este de 118.000 de lei, iar asta în conditiile în care la toate sectiile din judetul Hunedoara suma a fost de aproximativ 245.000 de lei.
„Suntem foarte fericiti pentru posibilitatea de a colabora cu Salvati Copiii, care, de  7 ani, desfãsoarã un amplu program national de reducere a mortalitãtii infantile, la copiii de pânã într-un an. Din banii strânsi am achizitionat un aparat care se cheamã bilirubinometru si este cel care se pune pe  tegumentul nou-nãscutului cu icter si afiseazã valoarea intensitãtii icterului, fãrã a mai fi necesarã înteparea copilului. Apoi, un alt aparat pe care l-am primit este un aparat de  aspiratie a nou-nãscutului, care se foloseste la sala de nastere, imediat dupã nasterea copilului. Mândria si bucuria noastrã este, însã, o masã de reanimare, un incubator deschis cu modul de resuscitare, el fiind foarte  important la nasterea unui prematur”, a mai adãugat dr. Carmen Bursesc, medic sef Sectia Neonatologie Petrosani
Toate pachetele au ajuns la maternitatea Spitalului de Urgentã din Petrosani si fiecare mãmicã, indiferent de statutul social, va primi un zâmbet, primul din viata copilului ce vine pe lume în acest spital.
Diana Mitrache

Advertisements