Castelul Corvinilor va fi gazda unui eveniment inedit, iar între zidurile monumentului medieval va fi spusã „Povestea ce n-a fost”. Un spectacol de lumini si fantezie pus în scenã de Asociatia Ordinul Cavalerilor de Hunedoara (A.O.C.H.) împreunã cu Zotikos si Muzeul Castelul Corvinilor. Evenimentul va avea loc în serile de vineri pânã duminicã, în perioada 28 – 30 septembrie 2012.
Organizatorii manifestãrii spun cã, în fiecare searã, între orele 21:00-24:00, vizitatorii vor putea parcurge traseul format din treisprezece instalatii artistice, traseu ce va fi deschis de o proiectie pe fatada principalã.
Proiectiile si instalatiile artistice ce compun evenimentul vor fi deschise în aceeasi formã în fiecare dintre seri, oferind o imersiune într-o atmosferã fantasticã, feericã. Iar spectacolul se continuã în interior, unde sunetul recitalurilor de pian, lãutã, acordeon sau vibrafon acompaniate de efecte vizuale vor îmbia la explorarea curtii si a încãperilor castelului, activând pe traseu diversele instalatii artistice.
Astfel, vor putea fi descoperite scene ireale, abstracte sau serene, însufletite de cavaleri si domnite, proiectii cartate, lumini ultraviolete si ochelari 3D. „Scopul proiectului este de a înfãtisa Castelul Corvinilor nu ca o destinatie istoricã, ci ca destinatie cu valente fantastice, ireale.
Vizitatorii sunt provocati sã-si punã întrebãri, sã admire si sã se lase uimiti pe mãsurã ce parcurg noile dimensiuni ale castelului. Castelul se va vizita noaptea, când va primi o iluminare alternativã si un fond sonor amplificat doar de boltile încãperilor.
Astfel, castelul va aduce rod vizual proaspãt: material fotografic bogat si inedit. Iar pentru vizitatori, noua luminã în care vor vedea castelul îi va determina sã se gândeascã nu doar la trecutul monumentului ci si la potentialul actual si viitor al acestuia”, a precizat Marius George Badiu, presedintele AOCH. Iar pentru vizitatori s-a mai pregãtit o suprizã: intrarea la eveniment în toate serile este liberã.
Proiectul cultural este finantat de Administratia Fondului Cultural National cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Hunedoara.
Carmen Cosman