Un fost ministru al Energiei dã de pãmânt cu sistemul energetic

Un fost ministru al Energiei dã de pãmânt cu sistemul energetic national. Este vorba de Andrei Gerea, cel care în urmã cu câtiva ani a ocupat functia de ministru al Energiei.  Acesta sustine cã Sistemul Energetic National este epuizat din punct de vedere moral si are nevoie de un backup.
„Asa-zisele reforme fãcute în anii trecuti au afectat, de asemenea. Cã s-a gresit nu mai conteazã. Ideea este cã ne dorim cu totii sã avem capacitãti de productie curate, însã, de doi-trei ani de zile, nu se mai investeste în România în energia regenerabilã produsã de lumina solarã sau de vânt, din douã motive: o datã pentru cã au dispãrut schemele de suport, iar în al doilea  rând – pentru cã orice capacitate suplimentarã de energie regenerabilã are nevoie de sisteme de  protectie a SEN. Sistemul Energetic National are nevoie de un backup si acesta este asigurat de partea pe cãrbune. Sistemul energetic din România este epuizat din punct de vedere moral. Au fost momente, în timpul iernilor, cu ger foarte puternic, când nu se pot folosi la maxim gazul natural sau când eolienele se blocheazã, deci esti la limitã cu productia. De asemenea, au fost momente în care a trebuit sã apelãm la vecini sau când noi i-am salvat pe vecini. Trebuie sã gãsim un echilibru între dorinta de a furniza energie curatã si capacitatea de supravietuire a sistemului energetic si de furnizare pentru populatie. Viitorul nu ne va lãsa sã fim confortabili în ceea ce priveste acest domeniu”,  a declarat Andrei Gerea, potrivit Agerpres. Andrei Gerea sustine cã în ultimii zece ani capacitãtile de productie pe bazã  de energie eolianã au  dat peste cap sistemul energetic. Cãrbunele a fost cel mai afectat în aceastã ecuatie.
„În România, a existat un „heirup” în urmã cu zece ani si Sistemul Energetic National s-a îmbogãtit masiv cu capacitãti de productie a energiei electrice pe bazã de eoliene. Acest lucru a fost bun din punct de vedere ecologic, dar a creat niste probleme în sistem, având în vedere cã energia eolianã a fost subventionatã de cãtre stat, iar energia produsã pe bazã de cãrbune a fost afectatã în mod direct din punct de vedere al randamentului de a rezista pe o piatã unde deja lucrurile evoluau într-o asemenea modalitate încât toate aceste capacitãti au devenit ineficiente”, a spus fostul ministru al Energiei. Pe mandatul de ministru al lui Andrei Gerea a fost stopatã investitia de la Mintia care prevedea modernizarea a douã grupuri pentru ca acestea sã functioneze pe bazã de cãrbune.
Monika BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Un fost ministru al Energiei dã de pãmânt cu sistemul energetic

  • 14 decembrie 2018 la 19:07
    Permalink

    E usor sa critici domnule ex..! Care sunt rezultatele d-voastra cat ati fost in functia de ministru al energiei? Toate nulitatile au condus economia Romanie dupa anul 89, sa va fie rusine si ramaneti precum strutii daca aveti putina demnitate!

Comentariile sunt închise.