„Muntele conteazã” este sloganul ales de cei care, la 11 decembrie sãrbãtoresc Ziua Internationalã a muntelui. Si dacã în alte  zone muntele chiar conteazã, la noi, în Parâng, spre exemplu, muntele este cel care încã asteaptã proiectul Schi în Carpati.
Avem nevoie de dezvoltare si de o mai bunã colaborare cu cei care au afaceri si interese în acest loc,  iar asta o spun cei din Asociatia Pro Parâng, acum, ca la un moment de bilant, dar la începutul unui nou sezon al cãrui start Parângul l-a pierdut, în comparatie cu alte statiuni.
„Noi tot stãm cu speranta, cel putin pe perioada de iarnã, la Domeniul schiabil. Din pãcate,  lipsa de instalatii îsi spune cuvântul, pârtiile nu sunt functionale, pentru cã nu sunt mijloace de transport. Partea de iarnã are foarte mult de suferit”, a spus Cazimir Radvanski, presedintele Asociatiei Pro Parâng.

Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului international al muntilor, desfãsurat în 2002. Initiativa a condus la crearea de comitete nationale si aliante, cu scopul declarat al  creãrii Parteneriatului international pentru punerea în valoare a regiunilor montane.
Si Parângul nu e un munte nevizitat, însã, potentialul sãu pãleste în lipsa investitiilor si a initiativelor.
„Este, pentru cã oferã posibilitãti si, dupã cum observati, schiul liber în domenii de pârtii  neamenajate, capãtã adepti multi. Si schiul de turã prinde viatã, asta însemnând deplasarea pânã pe vârful muntelui si coborârea, care le oferã participantilor satisfactii depline, în ciuda instalatiilor care s-au tot lãsat asteptate în munte”, a mai adãugat Radvanski.  Acoperind aproximativ 22% din suprafata Pãmântului, muntii joacã un rol important în directia spre o crestere economicã sustenabilã. Muntii nu doar furnizeazã mijloace de subzistentã si asigurã un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trãiesc la munte, dar alte câteva milioane de persoane beneficiazã de pe urma acestei bogãtii naturale.
Diana Mitrache