Va trebui sã colectãm selectiv gunoiul si asta, pentru cã, din ianuarie, firma care a câstigat licitatia pentru gestionarea sistemului de deseuri din Valea Jiului, aduce pubele noi, masini noi si totul se va face la un alt standard.
O spun cei care au fãcut tot posibilul ca sistemul de gestionare al deseurilor, în sudul judetului Hunedoara, în orasele Vãii Jiului, sã fie functional. Si firma va prelua toate utilajele ce stau de ani buni în magaziile din Colonia Petrosani, iar asta nu ne va cost mai mult.
„Gunoiul va costa exact atât cât a fost aprobat în fiecare consiliu local. Consiliul Judetean nu are nicio treabã, doar autoritãtile locale. În Valea Jiului va fi o taxã asa cum s-a decis în toate primãriile. S-a semnat contractul cu noul operator, Supercom – operatorul care va fi operabil din 1 ianuarie, pe o perioadã de 7 ani”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Toate punctele de colectare a deseurilor vor avea tomberoane nou- noute si fiecare va trebui sã ducã gunoiul selectat, pentru cã doar astfel taxele pe salubritate vor fi rezonabile.
„Va functiona statia din Valea Jiului. Vor deveni operationale si masinile din aceastã statie, cumpãrate pe proiect. Containerele sunt la statie si fiecare primãrie îsi va prelua toate containerele si vom avea o problemã, ce nu stiu cum va fi rezolvatã cu colectarea selectivã a gunoaielor”, mai afirmã Avram. În luna septembrie a anului 2015 a fost inauguratã una dintre cele mai importante investitii din Valea Jiului, statia de sortare a deseurilor, care a costat 5 milioane de euro. În 18 noiembrie 2015 s-a încheiat prima etapã a proiectului din Hunedoara privind sistemul integrat de gestionare a deseurilor, iar statia de la Petrosani a fost inauguratã cu fast, fãrã sã functioneze nici o clipã de atunci. Statia de sortare a deseurilor din Petrosani nu a functionat deloc si în 18 iulie 2017, a expirat perioada de garantie a utilajelor, asa încât, de acum încolo, dacã ele nu vor fi functionale, nici nu poate fi tras cineva la rãspundere. Abia acum va deveni operationalã, odatã cu 1 ianuarie 2019. Capacitatea acestei statii este 15.980 tone pe an si va fi deservitã de 24 de operatori, fiind gânditã ca un sistem integrat, împreunã cu statia de transfer. Fluxul tehnologic începe cu un desfãcãtor de saci, care are pe lângã functia de tãiere a sacilor si un angrenaj care niveleazã deseurile, pentru ca acestea sã fie împrãstiate pe banda de sortare. Pe banda ascendentã, deseurile intrã în statia de sortare, înainte trecând printr-un separator magnet de feroase, dupã care la final existã un alt separator magnet de neferoase, care eliminã dozele de aluminiu. La capãt este o presã de balotat, care trece pe sorturi toate deseurile. Nimic nu a mers pânã marti si, din aceastã sãptãmânã, nimic nu mai este în garantie.
Diana Mitrache