Cersetorie cu chitanta. În ultima perioadã au apãrut mai multe persoane pe strãzile din municipiul Petrosani care se folosesc de imaginea si de suferintã unor persoane neajutorate pentru a “cersi”.

Totul pare transparent la prima vedere pentru cã aceste persoane cunosc situatia unor semeni aflati în dificultate si apeleazã la latura sensibilã a trecãtorilor. Este vorba de o asociatie umanitarã din Deva care zilele trecute a invocat  cazul unei fetite în vârstã de 3 ani din judetul Bihor. Asa-zisii reprezentanti ai asociatiei spun cã fetita suferã de cancer într-un stadiu avansat si necesitã urgent o sumã foarte mare care îi este necesarã pentru o operatie peste hotare. „Fiecare doneazã cât poate. Este vorba de Iulia Pusztai din Felix care este bolnavã de cancer. Are trei ani. Mai multe detalii nu cunosc”, ne-a declarat „casierul” strãzii.

Redactorii cotidianului Cronica Vãii Jiului au luat legãtura cu reprezentantii asociatiei de la Deva. Acestia au confirmat faptul cã fetita este bolnavã de cancer, dar totodatã ei au mai spus cã nu o pot ajuta. „Noi adunãm bani pentru copiii bolnavi. Nu putem sã-i ajutãm ca nu avem resursele financiare. Noi facem pulicã situatia lor, nimic mai mult”, au declarat reprezentantii asociatiei.Reprezentantii Politiei avertizeazã toti cetãtenii sã nu se încreadã în astfel de asociatii, pentru cã în majoritatea cazurilor s-a dovedit cã banii nu ajung la cei care au nevoie.

CUI inexistent pe registrul comertului

La o simplã verificare a Codului Unic de Înregistrare, adicã o serie care atestã existenta unei societãti, organizatii sau asociatii, afla cã acesta nu existã. Nu figureazã în nicio bazã de date. Conform unor date referitoare la asociatie, aceasta a fost înfiintatã în anul 2010, iar prelucrarea ultimelor informatii depuse la Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã dateazã din acelasi an.

A sociatie suspectatã de înselãciune

În urmã cu doi ani, s-a mai efectuat o anchetã la aceeasi asociatie umanitarã. Mai multi voluntari au ajuns la concluzia cã aceasta asociatie figureazã doar pe hârtie.. Oamenii au reclamat, la momentul respectiv, cã au strâns bani pentru o fetitã paralizatã, care nici ea n-ar fi fost realã. Toate acuzatiile au fost verificate de politie în trei judete: Hunedoara, Dâmbovita si Arges. “Suntem pentru colectare de fonduri o fetitã de 17 ani, din Dâmbovita, care suferã de trapareza spatica si necesitã un tratament în strãinãtate” – cu un astfel de text, cei zece voluntari din Deva spun cã au strâns în douã luni 40 .000 de lei, pentru o bolnavã din Dâmbovita. Din ce adunau, voluntarii luau un procent de încasãri, iar restul banilor ajungeau, sustin ei, la un domn din Arges, presedintele unei fundatiei umanitare. Pe care acum îl tot suna, dar niciun rãspuns.

Oamenii au reclamat situatia la politie, mai ales cã au gãsit sediul fundatiei din Deva închis.

Acum, în cazul de fatã, fetita de 3 ani din judetul Bihor exista. Micuta a fost depistata în cursul acestui an de o maladie cruntã. cancer în stadiu avansat (nefroblastom bilateral în stadiul III/IV), la ambii rinichi. A fost internatã pentru câteva zile la Spitalul Judetean din Oradea, dupã care a fost transferatã de urgentã, datã fiind gravitatea bolii, la Spitalul Clinic de Urgentã pentru Copii „Louis Turcanu” din Timisoara, unde diagnosticul a fost reconfirmat. Medicii timisoreni au dispus începerea tratamentului chimioterapeutic, în vederea pregãtirii operatiei. Ulterior, din pricina faptului cã nu s-au mai confruntat cu o problemã similarã de o asemenea amploare, medicii din Timisoara au recomandat pãrintilor efectuarea interventiei chirurgicale la o clinicã de specialitate din orasul Tübingen (Germania), unde alte cazuri de acest gen au fost tratate cu succes si vindecate. La ora actualã, Iulia are un rinichi complet necrozat, al doilea în proportie de 60%, riscând sã-si piardã si el capacitatea de functionare. Medicii timisoreni apreciazã cã necesitatea efectuãrii unui transplant este foarte probabilã, datoritã fazei avansate a maladiei. Costul operatiei se ridicã la peste 50.000 de euro.

Raul IRINOVICI