Jurnalistul hunedorean Ilie Pintea, corespondentul Radio România Actualitãti din judetul Hunedoara a fost apreciat pentru ideea de a duce expozitia vernisatã în Afganistan si la Los Angeles.
Cosmin Dumitrescu, Consulul general al României la Los Angeles a vernisat acolo expozitia de chipuri din rãzboi, realizatã de Ilie Pintea, apreciid totodatã ideile inedite pe care jurnalistul le-a avut atunci când a surprins fetele celor din tara de piatrã si praf.
„Noua selectie de imagini se evidentiazã, în primul rând, prin candoarea pe care militarii nostri din Afganistan o aratã si fatã de corespondentul dumneavoastrã, domnul Ilie Pintea, un om care a reusit sã surprindã aspectele mai putin cunoscute ale vietii militarilor aflati în teatre de operatiuni, dar si fatã de locuitorii din Afganistan, de copiii de acolo, de bãtrânii de acolo si fatã de partenerii nostri americani cu care lucrãm si luptãm împreunã în teatru de operatii din Afganistan pentru apãrarea libertãtii. Cred cã aceastã abordare umanã a artistului Ilie Pintea a pus si mai bine în evidentã  caracterul militarilor nostri, care nu sunt numai foarte buni combatanti, foarte buni parteneri în luptã si în apãrare, dar si oameni adevãrati. Cred cã aceastã atingere artisticã a fost una dintre caracteristicile expozitiei pe care noi am avut bucuria sã o vernisãm, în cadrul receptiei oficiale pentru sãrbãtorirea Centenarului Marii Uniri si a Zilei Nationale a României la Los Angeles”, a declarat pentru Radio România Actualitãti, consulul general al României, Cosmin Dumitrescu.
De ce suntem în Afganistan?
În toti anii în care Ilie Pintea a transmis si a surprins fetele rãzboiului din Afganistan, ideea principalã pe care a avut-o a fost aceea de a arãta tuturor rãspunsul la întrebarea: Ce cãutãm noi în acel loc?
Expozitia sa a arãtat modul în care militarii românii actioneazã, cum sunt ei vãzuti, cât de greu le este departe de casã, surprinzând, asa cum a observat si consulul din LA, umanitatea celor pe care i-a întâlnit. Nu o datã l-am auzit pe Ilie povestind despre copiii afgani si felul în care le trece acolo copilãria, despre militarii ce ofteazã de dorul copiilor lor si despre misiunile în care au pierit camarazii sãi.
Ilie a fost primit acolo ca unul de al lor si asta am observat-o de fiecare datã când a ajuns în acea tarã, lucru evidentiat si de el în expozitiile dedicate, în ultimii doi ani, Zilei Nationale a României.
„Cred cã si militarii, si jurnalistii, sunt privilegiati de profesia lor si prin aceea cã pot fi acolo unde se scrie istoria, iar eu unul sunt extrem de norocos, pentru cã am putut vedea Armata Românã în actiune în teatrul de operatii din Afganistan. Mã simt mândru de faptul cã, dupã ce i-am însotit în bazele de operatii înaintate, ori la Kandahar, pot spune cã mã simt camaradul lor, si nu doar jurnalistul curios venit sã afle cum e viata lor la peste 5000 de kilometri de casã. Distinctia primitã astãzi mã onoreazã, nu doar pentru cã vine într-un moment atât de însemnat, la 90 de ani de Radio România si cu câteva zile înainte de Centenar, ci si pentru cã e, dacã vreti, un semn al încrederii câstigate acolo, aproape de linia întâi.
Le multumesc tuturor militarilor pe care i-am cunoscut acolo, pentru cã m-au primit ca pe un camarad si m-au lãsat sã le aflu si sã le spun povestile, si sunt mândru cã, de 90 de ani, Radio România e acolo unde se întâmplã istoria – iar eu am avut sansa, pentru care le multumesc si aici,  sã primesc si încrederea colegilor mei, care m-au trimis acolo”, a spus Ilie Pintea.
Corespondentul RRA Ilie Pintea  a fost în 5 misiuni alãturi de militarii români din Afganistan si a relatat evenimentele din acel loc. A surprins, însã, cu priceperea unui fotograf iscusit, imagini unice, grãitoare, iar dupã ce a fost vernisatã în Kandahar, expozitia lui denumitã „Afganistan: chipuri ale rãzboiului” ajunge de Ziua Nationalã, în Los Angeles si fotografiile lui vor fi expuse la Consulatul de acolo.
Expozitia va strãbate SUA
Expoztia colegului nostru va ajunge în mai multe state ale Americii, unde toatã lumea de peste Ocean va vedea, prin obiectivul unui jurnalist de la noi, rãzboiul si oamenii sãi.”Fotografiile vor fi expuse la Consulatul General al României la Los Angeles în perioada 1 Decembrie – 25 Ianuarie, dupã care vor fi transferate pe Coasta de Est pentru a fi expuse la Ambasada Românei la Washington DC si la Institutul Cultural al României la New York. Expozitia va fi anuntatã în cadrul receptiei oficiale, pe care o ofer, în data de 29 noiembrie, cu prilejul Zilei Nationale a României, autoritãtilor americane, corpului consular acreditat la Los Angeles si celor mai de seamã reprezentanti ai comunitãtii româno-americane din sudul Californiei. Receptia va avea loc la Los Angeles, la Olympic Collection Center, si invitatii vor putea admira o parte dintre fotografii chiar în eleganta salã unde are loc receptia. În cadrul receptiei oficiale sopranele Angela Stewart si Daniela Podobea, acompaniate de pianistul Claudiu Ilie, vor oferi un scurt recital care va cuprinde inclusiv prelucrãri clasice din folclorul românesc”, a spus Cosmin Dumitrescu, consulul general al României la Los Angeles, cu câteva zile înainte de acest eveniment.
Ilie Pintea a primit Emblema de Onoare a Statului Major General
lie Pintea, corespondentul Radio România Actualitãti din judetul Hunedoara, a fost decorat de Armata românã, la Craiova, sãptãmâna trecutã, joi dimineatã, în cadrul unei ceremonii militare de exceptie. Ilie a primit Emblema de Onoare a Statului Major General, conferitã cu ocazia aniversãrii a 90 de ani de Radio România, pentru activitatea desfãsuratã în teatrul de operatii Afganistan. Ceremonia a avut loc în Bãnie, la Brigada Multinationalã Sud-Est Craiova.
Diana Mitrache
Foto Silviu Matei AGERPRES