Minerii de la mina Lupeni au protestat pentru cã nu mai vor sã lucreze în minã. E greu si spun cã protestul lor, în premierã absolutã, are loc din cauzã cã se simt discriminati. Unii pot sã plece si altii nu, iar asta a adunat aproximativ 200 de oameni la birourile la care se fac listele pentru disponibilizãri.
Pentru prima datã în istoria mineritului de huilã, acesti oameni nu mai vor sã stea sub pãmânt, cer închiderea minei, iar sefii si liderii lor de sindicat cer, inclusiv forurilor de la Bruxelles, continuarea activitãtii.
„Au vrut sã prelungeascã activitatea de productie la mina Lupeni, iar oamenii nu îsi mai doresc acest lucru. CEH are datorii foarte mari si toatã lumea e constientã cã nu mai se poate asa si am înteles cã, dacã mai continuãm, trebuie sã dãm înapoi 60 de milioane de euro si le e fricã de faptul cã pleacã fãrã nimic (n.r. fãrã banii de disponibilizare). Am înteles cã, de la minister, s-au alocat fonduri pentru 543 de persoane. Nu stiu, sunt vreo 400 la mina Lupeni care vor sã plece. Vor sã plece din cauza conditiilor foarte grele din abataj. Nu sunt materiale. Au dorinta de a pleca pentru cã ei zic cã nu mai se poate lucra în minã. De fapt, nimeni nu mai vrea meseria asta de miner în Valea Jiului”, a spus unul dintre cei care au protestat marti la mina Lupeni. S-au sãturat, chiar si cei care abia s-au angajat si, protestul spontan a fost fãcut mai ales pentru cei care nu au minim 5 ani de muncã la minã.
„Din câte am înteles eu, nu ne lasã, cã nu vor ei. Mai multe nu stim. Eu as vrea, pentru cã nu mai este o solutie sã lucrezi la minã. Sunt de aproape 5 ani la minã si e foarte periculos si nu se meritã. Vreau sã lucrez acum ca asistent medical în Germania sau la spital, la noi”, a spus unul dintre cei care nu se încadreazã în criteriile impuse pentru disponibilizare.
Protestul celor aproape 200 de oameni a fost amorsat de directorul CEH, Samuel Dioane, care a spus cã nu poate concedia pe oricine, însã, a mentionat cã mina Lupeni ar fi bine sã nu se închidã la finele acestui an. „Oamenii sunt împãrtiti în douã categorii: unii care vor lucreze si altii care vor sã iasã la pensie si sã beneficieze de Ordonantã si de cei 37.000 de lei, cuprinsi în CCM, pentru minele care se închid, respectiv Lonea si Lupeni. Ca atare, ei nu stiau cã sunt criterii si au vrut sã plece oameni care au 5 ani de când sunt angajati, iar noi am investit în ei, i-am fãcut conducãtori de formatie de lucru, mineri. Au promovat în urma unor examene, abilitãti profesionale si acum vor sã plece cu ordonanta. nu mi se pare corect, ca atare, ei nu vor pleca”, a declarat Samuel Dioane, director general al CEH. Dioane a fost ferm si a spus cã acelasi lucru le va zice si celor al mina Lonea si nu va fi lãsat sã pãrãseascã sistemul niciunul dintre cei care nu au nici mãcar 5 ani de lucru. De altfel, încã nu se stie exact care este cifra celor ce vor fi admisi pe listele de disponibilizare, dar ea se va afla în scurt timp.
Nici faptul cã mina se închide sau nu, nu este acum o certitudine, desi, datele de pânã acum aratã cã la 31 decembrie asta ar trebui sã se întâmple.
„E greu de spus dacã se va închide sau nu. Clar, noi avem acum un studiu al INSEMEX, care ne spune cã nu se va închide în conditii de sigurantã. Iar UE ne-a indicat un expert international din Polonia, care va face un studiu ce va deveni un manual de închidere pentru toatã Valea Jiului si nu numai pentru acest loc”, a conchis directorul Complexului Energetic Hunedoara. Liderii minerilor au mers în repetate rânduri la Bucuresti sã cearã prelungirea activitãtii, însã, oamenii care lucreazã efectiv în subteran se pare cã nu mai vor asta.
Diana Mitrache