Un robotel care aratã ca un pãianjen, dar se opreste, salutã si îsi ia la revedere. Asta am gãsit la Universitatea din Petrosani, la unul dintre standuri, iar la altele situatia se complica.
Zeci de tineri studenti si doctoranzi, dar si elevi de liceu si-au dat întâlnire la Petrosani, la sediul Universitãtii, la finele sãptãmânii trecute, într-un maraton în care si-au prezentat robotii. Nu este de neglijat nici faptul cã acesti tineri creazã chiar roboti ce îi ajutã pe cei cu parkinson, aceasta fiind una dintre temele editiei. Este o lume a celor care stiu ce înseamnã sã scoti la o imprimantã 3D piese, pentru a compune un robot, iar cei care i-au creat, ne spun care este miza. „Am realizat mai multe piese la imprimantele 3D, iar fiecare echipã are propriul pãianjen, cu care se întrece. E un concurs în line si care iese primul, la final, câstigã marele premiu. Nu e greu, numai cã trebuie putin interes”, spunea, înainte de concurs, Cosmin Rus, unul dintre creatorii de roboti.
Iar cine nu a venit cu un robot, a venit cu idei pentru enterteiment. „Sunt eu însumi o hologramã 3D. Practic am o prezentare despre aceste holograme si cum functioneazã ele. Existã douã tipuri de holograme: una bazatã pe laser si una pe proiectie. Cea bazatã pe laser, foloseste douã unde si cea pe proiectoare, foloseste reflexii din oglinzi. Toate acestea ne folosesc în enterteiment si aici m-am si costumat asa (n.r. într-un costum argintiu). De-a lungul timpului, acest domeniu a tot folosit efecte, pânã a ajuns acum la holograme si este imposibil sã nu vezi în filme holograme”, a explicat ideea conceptului sãu, Fabian Panaite, un alt participant. Toti cei care au participat spun cã nici nu e greu de realizat si cã pentru asta îti trebuie doar mult talent si rãbdare.
Întreaga activitate ce a avut loc la finele sãptãmânii trecute s-a numit generic Hackathon si i-a implicat pe toti pasionatii de roboti. „Este a doua editie a evenimentului „Inovare si creativitate”, realizat de scoala doctoralã. Concursul se numeste Hackathonsi vã pot spune cã este o denumire utilizatã pentru evenimente care se desfãsoarã pe 24 de ore si echipele urmeazã sã rezolve o temã, la care sã gãseascã o solutie. Anul acesta au avut de utilizat micro-controlere si sã dezvolte dispozitive care sã fie utile pentru diferite persoane cu probleme de mobilitate. Una este legatã de un dispozitiv care sã compenseze tremuratul mâinii pentru persoanele care au astfel de probleme”, a explicat ideea generalã prof univ dr Monica Leba, coordonator de doctorat, organizatoare a evenimentului din week-endul trecut.
Concursul a avut loc la Universitatea din Petrosani si la el au venit tineri din zona noastrã, pasionati de roboti si care vor sã redescopere lumea, cu tehnologia de acum.
Diana Mitrache