Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 va fi sãrbãtorit în comunitatea localã a orasului Uricani.  Ziua Centenarului Marii Uniri va aduce la Uricani marcarea evenimentelor istorice locale, regionale si nationale care au precedat actul Unirii precum si rolul pe care l-au avut uricãnenii în fãurirea României Mari, toate acestea fiind aduse în discutie în cadrul conferintei intitulate ””CENTENARUL MARII UNIRI” – URICANI, 2018”. Cu acest prilej, la Uricani vor conferentia istorici, profesori universitari, jurnalisti, reprezentanti ai societãtii civile din orasul Uricani si din Valea Jiului.
De asemenea, va fi prezentatã lucrarea ”Drumul Vãii Jiului spre Alba Iulia”, volum realizat si prezentat de prof.univ.dr. Mircea Baron de la Universitatea din Petrosani.
Tot în cadrul evenimentului vor fi înmânate diplome si plachete aniversare cetãtenilor de onoare ai orasului Uricani si membrilor Comitetului celor 100 pentru Centenar, format din personalitãti ale comunitãtii locale din orasul Uricani, în baza HCL 160/2017.
Evenimentul va avea loc, în cadrul Programului National ”Centenar” derulat cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitãtii Nationale, în data de 1 Decembrie 2018, începând cu ora 16,00 Casa de culturã din orasul Uricani va gãzdui conferinta intitulatã  ”CENTENARUL MARII UNIRI – URICANI, 2018”.
”Încã de pe acum lansez invitatia tuturor cetãtenilor din orasul Uricani sã participe la acest eveniment, în cadrul cãruia sãrbãtorim împreunã Ziua Nationalã a României, rememorãm împreunã momentul istoric de acum 100 de ani care a generat aceastã mare sãrbãtoare a tuturor românilor si îi cinstim pe concitadinii nostri care au contribuit la realizarea Marii Uniri”, a declarat primarul orasului Uricani Dãnut Buhãescu.
Comitetul celor 100 pentru Centenar din orasul Uricani