Baloo, ursul care este o atractie pentru turistii din Straja, a fost evaluat de cãtre reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Hunedoara în urma unei plângeri a unui ONG. Totul a pornit de la o plângere ajunsã pe adresa DSV Hunedoara în care, un ONG, reclama conditiile în care este tinut animalul, iar autorii petitiei ar fi vrut sã-l trimitã pe Baloo într-un centru din strãinãtate, unde chipurile iar fi mai bine, recunosc medicii veterinari hunedoreni.
Numai cã, realitatea este alta, iar ursul are conditii pe care chiar unele grãdini zoologice din strãinãtate nu le poate oferi. „Am avut o reclamatie venitã de la un ONG în care reclamau cã conditiile sunt improprii pentru cresterea ursului. Atunci când au autorizat menajeria din Straja, am constatat cã ea corespunde tuturor cerintelor si la fel si în urma controlului de acum. Are înregistrare sanitar-veterinarã, ursul este bine îngrijit dar noi avem probleme cu ei (n.r ONG-ul care a fãcut reclamatia) si au mai fãcut sesizãri si în privinta câinilor fãrã stãpân din unele adãposturi. Cã nu sunt bine hrãniti, dar realitatea era alta. Dacã aceste ONG-uri s-ar ocupa de problema câinilor ar fi bine. Este usor sã critici oameni care alocã bani, pun suflet si se îngrijesc de aceste animale. Ursul din Straja este foarte bine îngrijit de domnul care-l detine si acest lucru îl poate confirma si doctorul Cristea (n.r. coordonatorul CSVSA Valea Jiului) care s-a ocupat de autorizarea menajeriei din Straja”, a declarat dr. Leontin Laslãu, sef Serviciu Monitorizare si Evaluare din cadrul DSVSA Hunedoara, medicul care a si fãcut controlul în Straja. ONG-ul care s-a autosesizat si a trimis petitie cãtre institutia de control sanitar-veterinar a invocat si faptul cã ursul Baloo ar trebui eliberat, fãrã a cunoaste exact istoricul animalului. „Ei ar fi vrut eliberarea ursului în sãlbãticie însã nu stiu cã din punct de vedere comportamental, un urs care a trãit timp de 12 ani în captivitate nu se mai poate integra. El imediat eliberat se va întoarce la locul unde era adãpostit si a primit hranã”, explicã medicul Laslãu.
Atractia turistilor
Baloo a ajuns în statiune acum 12 ani dupã ce a fost abandonat de braconieri la limita fondului de vânãtoare. Era pui si avea rãni multiple, iar Emil Pãrãu ce-l care a decis sã-l îngrijeascã, l-a tratat chiar la un spital destinat oamenilor dat fiind faptul cã în acea vreme nu existau în zona Vãii Jiului clinici veterinare care sã poatã face interventii complexe, iar Baloo n-ar fi supravietuit. În Straja are un spatiu imens, hranã din abundentã si chiar si o piscinã pentru zilele cãlduroase. În plus, Baloo este atât de blând si atasat de îngrijitorii sãi încât îsi ia dulciurile direct din gura lor fãrã sã-i rãneascã.
Sute de turisti vin în Straja, în extrasezon, doar pentru a-l vizita pe poznasul urs. Este obisnuit cu vizitatorii si-i întâmpinã de fiecare datã când ajung la tarcul lui si musai trebuie sã-i aducã o recompensã, dulce dacã se poate. „Straja ar fi altfel fãrã el, mai banalã. De fiecare datã când venim trecem si pe la Baloo si cred cã nu s-a schimbat deloc. Este foarte frumos pe timp de varã pentru cã e activ si morocãnos.
L-am vizitat si iarna când am venit la schi”, spune Robert, unul dintre turisti. Mascota statiunii atrage si multi localnici. „Pentru mine o atractie chiar dacã sunt de aici, localnicã. Vin la Straja si neapãrat merg sã-l vãd si pe Baloo”, a spus o altã turistã. Statiunea era sã rãmânã în urmã cu circa cinci ani fãrã vedeta ei, însã conditiile groaznice din rezervatia în care ar fi trebuit sã ajungã, l-au salvat pe Baloo.
Când statiunea era goalã, era scos la plimbare prin pãdure si mergea dupã îngrijitorul lui ca un cãtel.
Maximilian Gânju