Energeticienii au rãbufnit / Viorica Dãncilã chematã la Mintia

Angajatii termocentralei Mintia au protestat în cursul zilei de ieri, nemultumiti de faptul cã promisiunile fãcute de-a lungul timpului nu au fost onorate, iar termocentrala va rãmâne cu un singur grup si acela pe gaz.
„Protest spontan la Mintia, împotriva minciunilor guvernamentale. Promisiunile politicienilor prin care se dãdeau asigurãri cã la Mintia rãmân douã grupuri pe cãrbune. Acum fiind pe rolul ministerului doar un grup pe gaz”, spune Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Energeticienii au avut mai multe revendicãri pe care le-au adresat oficialilor Guvernului. „Sindicatul Solidaritatea Hunedoara se solidarizeazã cu salariatii termocentralei Mintia care protesteazã împotriva: demolãrii  termocentralei Mintia, lipsei de transparentã guvernamentalã cu privire la viitorul acestei termocentrale, nerespectarea promisiunilor fãcute de premierul Mihai Tudose alãturi de presedintele PSD, Liviu Dragnea, la finele anului 2018, precum si nerespectarea memorandumului semnat de vicepremierul României, Viorel Stefan alãturi de sindicate la data de 14.03.2018 prin care Guvernul României se obligã sã asigure veniturile necesare pentru plata restantã a contributiilor salariale pe primele douã luni ale anului 2018, precum si angajamentul politic prin care se anuntã continuarea activitãtii energetice si miniere în judetul Hunedoara; refuzul Consiliului de Administratie al CEH de a asigura stocurile de cãrbune necesare realizãrii programului de iarnã blocând achizitia din alte surse, având în vedere starea deplorabilã în care au fost aduse exploatãrile miniere din Valea Jiului, care nu mai pot asigura necesarul de cãrbune pentru cele douã termocentrale hunedorene; refuzul Ministerului Energiei de a pune în operã promisiunile mentionate mai sus”, aratã cei de la Termocentrala Mintia.
Sindicalistii vor certitudini din partea guvernantilor. Acestia cer realizarea unor investitii la termocentrala Mintia.
„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicitã prezenta a prim-ministrului României, doamna Viorica Dãncilã la termocentrala Mintia pentru garantarea de cãtre Guvernul României cã în cel mai scurt timp va fi elaboratã strategia pe termen scurt si mediu prin care aceastã termocentralã va realiza investitiile necesare pentru conformarea la conditiile de mediu a grupurilor 3 si 4 cu functionarea pe bazã de  cãrbune pânã la punerea în functie a unor noi capacitãti de producere a energiei  electrice. Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicitã Guvernului României sprijinul necesar pentru  introducerea în proiectul Strategiei Energetice Nationale a mentinerii în functiune a grupurilor energetice 3 si 4 de la termocentrala Mintia pânã în anul 2030. Sindicatul Solidaritatea Hunedoara respinge în mod categoric scenariul prin care Ministerul energiei face demersurile prin care România devine importator de energie electricã în regiunea de est a UE. Sindicatul Solidaritatea Hunedoara atrage atentia asupra riscului cã populatia municipiului Deva va rãmâne fãrã cãldurã si apã caldã în aceastã perioadã a sezonului rece, dacã Guvernul României nu dã curs solicitãrilor angajatilor termocentralei Mintia”, mai aratã sindicalistii de la Mintia.
Reprezentantii Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, se alãturã protestului energeticienilor. Problemele minerilor si ale energeticienilor sunt comune si conectate.
„Având în vedere protestul aflat în desfãsurare la Termocentrala Mintia si faptul cã Sindicatul Muntele (…) a avut mereu un punct de vedere prin care pozitia noastrã a fost cã Termocentrala Mintia trebuie sã îsi continue functionarea cu cel putin douã grupuri pe huila din Valea Jiului, ne solidarizãm cu aceastã miscare a  angajatilor si sindicatelor de la Mintia. Acest protes vine practic ca o continuare a tuturor demersurilor fãcute de noi pentru ca la nivelul CEH sã functioneze cel putin trei grupuri energetice pe huila extrasã din cele patru mine din Valea Jiului”, sustine Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Potrivit strategiei energetice, termocentrala Mintia va rãmâne cu un singur grup si acela pe gaz.  Dupã aproximativ cinci ore de protest, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Istoc, a anuntat cã actiunea a fost suspendatã. Potrivit lui Cristian Istoc, protestul se suspendã pentru 15 zile, timp în care Guvernul va veni cu precizãri clare privind soarta Complexului Energetic Hunedoara.
Monika BACIU

Advertisements

7 comentarii la „Energeticienii au rãbufnit / Viorica Dãncilã chematã la Mintia

 • 21 noiembrie 2018 la 19:39
  Permalink

  si trebuie mai mult de 1 grup?

 • 21 noiembrie 2018 la 21:28
  Permalink

  Evident nu. Nu au carbune nici pentru un grup (nici nu vor avea) dar sunt alte interese.
  Mai crede cineva in Romania in bunele intentii ale sindicatelor?

 • 21 noiembrie 2018 la 22:13
  Permalink

  Sa se inchida Complexul Energetic Oltenia cu carierele sale din Gorj ca au carbune lignit inferior care nu prea arde , FUMEGA (se aducea carbune din Serbia sa ajute la ardere) !!! Dar sunt pline ministerele de olteni platiti foarte bine din bani nostri publici care tin in viata CEO .

 • 21 noiembrie 2018 la 23:12
  Permalink

  bine ar fi sa se inchida Complexul Energetic Oltenia

 • 22 noiembrie 2018 la 10:01
  Permalink

  Au „rabufnit” 10 – 20 de energeticieni !? Se spune ca desi au fost chemati oamenii la „greva”, nu au iesit. Se mai spune ca persoanele cu „scaun” care au dat comanda erau negre de suparare ca oamenii nu au percutat.
  Daca e asa inseamna ca oamenii s-au saturat de „vorbe”.
  Mai vedem ce va fi.

 • 22 noiembrie 2018 la 19:17
  Permalink

  oamenii si-au dat seama ca tinerea in functie a acestui ceh imbogateste pe unii dar nicidecum pe clasa muncitoare

 • 22 noiembrie 2018 la 19:27
  Permalink

  cred ca te referi la Complexul Energetic Oltenia sa fie inchis

Comentariile sunt închise.