Minerii care lucreazã în fronturile de lucru pot fi considerati eroi. Desi stocurile de cãrbune sunt extrem de mici, oficialii Ministerului Energiei aratã cã productia fizicã a depãsit estimãrile initiale, chiar si în conditii de lucru extreme.
Un document al ministerului arãta cã la data de 10 octombrie, stocul total de combustibil care se afla în depozitele celor douã termocentrale ale CEH era de 21.701 tone, la Mintia fiind 16.796 tone de cãrbune, iar la Paroseni fiind 4905 tone de huilã.
”Productia internã CEH estimatã a fi extrasã de cãtre sucursalele miniere din cadrul CEH în perioada iunie – septembrie a fost de 185.028 tone. Desi au existat probleme legate de lipsa personalului direct productiv, deficiente în aprovizionarea ritmicã cu materiale si piese de schimb, probleme de naturã minierã – aparitia unui foc endogen la EM Vulcan, probleme legate de uzurã fizicã si moralã a fluxurilor de transport, prin eforturi deosebite s-a depãsit productia estimatã cu 3726 tone huilã”, aratã Ministerul Energiei.
Fãrã bani pentru importuri
De altfel, problemele financiare ale Complexului Energetic Hunedoara au limitat si cantitãtile de cãrbune achizitionate din import. “Cantitatea maximã de cãrbune energetic care ar fi putut fi achizitionatã de la VITOL SA Geneva, în baza contractului
subsecvent în vigoare, este de 38.500 tone, dar datoritã lipsei resurselor financiare nu a putut fi achizitionatã întreaga cantitate. Pentru perioada iunie – septembrie a fost prognozatã achizitia a 18.550 tone din care s-au achizitionat 9520 tone”, aratã ministerul de resort. La data de 11 octombrie 2018, din cantitatea de 9300 s-au mai livrat 7400 tone si a fost perfectat un nou contract subsecvent pentru 20.000 de tone, iar diferenta de 50.000 de tone pânã la cantitatea maximã prevãzutã în acordul cadru “va fi achizitionatã în cel mai scurt timp în functie de disponibilitãtile financiare ale societãtii”, mai sustin oficialii Ministerului Energiei. Stocurile CEH sunt total insuficiente pentru a trece peste iarnã ce se apropie.
Monika BACIU