Toti cabanierii din statiune sperã la un sezon bun în care sã facã profit, însã totul depinde de un singur lucru. Dacã va fi zãpadã bunã de schiat de sãrbãtori si conturile proprietarilor de cabane va fi plin, altfel tot sezonul va fi în pericol.
Prima zãpadã în Parâng, a venit mai devreme cu circa o lunã de zile, si chiar dacã n-a nins mult, tabloul a fost unul spectaculos. Pentru cabanieri este momentul de a-si face ofertele de sãrbãtori si de a rezerva cabanele. Chiar dacã mai sunt circa trei luni pânã la Crãciun, toti sperã cã turistii vor da nãvalã în ciuda crizei. „La mare în acest an a fost un record de turisti chiar dacã este crizã. De ce n-ar veni si la munte, omul dacã vrea sã se relaxeze gãseste o solutie. Preturile în Parâng sunt mici si astfel efortul nu este unul important pentru bugetul familiei. Acum pregãtim ofertele si sã stiti cã oamenii ne-au sunat, turisti care au fost în anii trecuti la noi. Se intereseazã de preturi pentru sãrbãtori si de conditii”, a spus, Ioan Gergheli, unul dintre proprietarii de cabane din masiv.
Cine se ocupã de statiune?
Pe de altã parte, planurile cabanierilor ar putea fi date peste cap de faptul cã statiunea încã nu are pe cineva care sã se ocupe de ea. Mai exact domeniul schiabil si investitiile fãcute pânã acum ar putea fi „conservate” în acest sezon dacã alesii locali nu vor gãsi o solutie de a le da cuiva în administrare si de a-l obliga sã mentinã în functiune toate capacitãtile cum ar fi instalatiile de zãpadã artificiale ori cele de transport e cablu. „Sã vã dau un exemplu, în Statiunea Parâng avem un ratrac de peste 300 de mii de euro cu care se amenajeazã pârtiile. Cine-l opereazã, municipalitatea nu are specialist si nici nu are voie sã angajeze. Punem un sofer de pe guniere? Omul acela trebuie instruit, dacã-l rãstoarnã cine rãspunde si cine achitã 300 de mii de euro daune? Primãria nu-si asumã un asemenea risc”, explicã un reprezentant al municipalitãtii.
Maximilian Gânju