Oficialii Drumurilor Nationale Craiova si Timisoara, prefectul judetului Hunedoara, autoritãtile locale de la Petrila si reprezentantii Politiei Rutiere au inspectat drumul national 7 A, cel care face legãtura între Valea Jiului si judetul Vâlcea.
Traficul rutier se va desfãsura în conditii normale pe DN 7A. Cel putin asta aratã reprezentantii  administratiei locale de la Petrila care s-au întâlnit cu responsabili ai Directiilor Regionale de Drumuri si Poduri Craiova si Timisoara si ai Politiei Rutiere.
Întâlnirea a avut loc pentru a evalua situatia în care se aflã DN7A, unul dintre cele mai importante artere rutiere de interes turistic ce leagã zonele turistice din Parâng, Sureanu, Lotru si Valea Jiului, dar care asigurã si o importantã legãturã între judetele Hunedoara, Gorj, Vâlcea si Alba.
”În principal s-a discutat despre situatia generatã de problemele generate de firma care a câstigat licitatia pentru modernizarea tronsonului de drum Obârsia Lotrului-Petrila care, desi a primit 10 miliarde de lei pentru executia acestei investitii, nu numai cã nu a onorat contractul si nu a  utilizat acesti bani, dar a încurcat si mai mult lucrurile, ca urmare a intrãrii în insolventã. Evident, discutia a vizat si modul în care se poate actiona în regim de urgentã pentru ca acest drum sã poatã fi pus la dispozitia turistilor care tranziteazã aceastã importantã zonã turisticã a tãrii”, a declarat Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.
Starea Drumului National 7A Petrila-Obârstia Lotrului este una nu tocmai potrivitã pentru desfãsurarea în bune conditii a traficului rutier. Pentru moment, din punct de vedere legal, singura optiune a administratorului acestui drum (Directia Regionalã de Drumuri si Poduri Craiova) este aceea de a rezilia contractul existent si de a demara procedurile pentru o nouã licitatie privind desemnarea antreprenorului care va prelua acest proiect si de a-l duce la bun sfârsit. În cazul în care demersurile, care vor începe încã din acest an, nu se vor bloca în contestatii si alte tertipuri legislative, în primãvara anului viitor lucrãrile de modernizare ale DN7A, mai ales pe portiunea Obârsia Lotrului-Petrila (din care circa 20 km se aflã pe raza teritorialã a orasului Petrila), dar si pe portiunea Obârsia Lotrului – Voineasa, ar putea fi reluate si chiar finalizate cu succes pânã la finalul anului 2019.
”Consider cã pentru orasul Petrila, pentru Valea Jiului, acest drum este unul esential si am fãcut tot ceea ce mi-a stat în putintã pentru a atentiona autoritãtile responsabile sã gãseascã solutii pentru ca acest drum sã fie mãcar întretinut corespunzãtor încã din acest moment, sã se asigure deszãpezirea lui pe perioada acestei ierni, având în vedere cã, pe de o parte, DN7A este un drum absolut necesar pentru turistii care se deplaseazã între domeniile schiabile din Valea Jiului, din Vîlcea si din Gorj, dar pe de altã parte este un drum foarte important pentru cei care urcã la Mãnãstirea de la Groapa Seacã, în rândul cãrora se aflã si foarte multi petrileni”, aratã primarul Vasile Jurca.
Directorul DRDP Timisoara, Cristian Ispravnic a promis cã institutia pe care o conduce se va ocupa, în iarna anului 2018-2019 de întretinerea si deszãpezirea celor circa 30 de km ai portiunii Petrila-Obârsia Lotrului de pe DN7A.
Monika BACIU