Salvatorii minieri si de suprafatã s-au adunat la Petrosani, unde va avea loc  cea de a XI-a editie a concursului de salvare din Valea Jiului.  Întrecerea se desfãsoarã sub coordonarea celor de la INSEMEX si începe la finele acestei sãptãmâni.
„La fel ca în anii precedenti suntem împãrtiti pe douã sectiuni: joi va avea loc  concursul sectiunii miniere, de subteran, iar ziua de vineri este alocatã concursului pentru sectiunea de suprafatã din tara noastrã. Vin din minele din Valea Jiului: Livezeni, Lonea, Vulcan, Lupeni si Salina Praid, iar la suprafatã sunt colegii de la Lukoil, OMV Petrom, METROREX si  complexele energetice din Oltenia”,  a spus Artur Gãman, director general INSEMEX.
Concursul este unul care aduce în actualitate, an de an, importanta  de a se antrena, a acestor oameni care intervin în cele mai nefericite cazuri. Sunt salvatori de vieti si, chiar dacã activitatea minierã este în restrângere, si Valea Jiului are mare nevoie de ei.
„Este evident cã, odatã cu micsorarea numãrului der mineri, se reduce, proportional, si numãrul salvatorilor. De asemenea, având în vedere restrictiile financiare, echipamentele sunt în numãr mai  mic si la o calitate mai slabã, probabil, decât ar trebui sã fie, dar în partea de suprafatã lucrurile merg foarte bine si noi avem niste statii de salvare-etalon, care sunt un exemplu pentru toate cele din Europa”, a mai spus Artur Gãman, care este si presedintele Asociatiei Salvatorilor Mineri si de Suprafatã din România.  Salvatorii vor fi pusi, în  timpul concursului, în fata unor situatii-limitã, asa cum sunt ele în practicã, iar acest fapt îi ajutã ca, greselile pe care le fac în cadrul acestui concurs sã nu se repete în situatiile reale.
Diana Mitrache