Aduc scutiri, vin si se reînscriu în baza de date, ori refuzã locurile de muncã, însã, de acum nu mai pot primi asa usor ajutorul social si venitul minim garantat.
Angajatii agentiilor locale pentru ocuparea fortei de muncã din Valea Jiului spun cã au început sã trieze datele si cã, de acum încolo, cine refuzã un job, nu mai primeste bani degeaba. „Noi avem la agentie peste 300 de oameni care sunt pe listele persoanelor ce beneficiazã de venitul minim garantat. Avem un program pentru ei si, lunar, îi chemãm la agentie, pentru a-i plasa pe locurile de muncã vacante. Au o programare, asa ca somerii indemnizati si, dacã nu vin, considerãm refuz de participare la mãsurile pe care le oferim. Dacã vin si refuzã, noi îi scoatem din evidentele noastre”, spune Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani. S-a mai întâmplat si asa, însã, acesti oameni stiau bine cum sã fenteze legea.
„Din pãcate, pânã nu s-a schimbat legea, ei puteau sã vinã a doua zi, sã se înregistreze cu un nou dosar si nu pãteau nimic, dar acum, cu noua legislatie, un refuz pentru unloc de muncã, va duce la imposibilitatea de a-si redobândi acel venit minim garantat”, a mai precizat sefa ALOFM.
Totusi, dacã ar vrea sã se angajeze, acesti oameni au o ofertã extrem de slabã.
„În acest an nu prea am avut locuri de muncã sã oferim. Majoritatea sunt în comert, câteva în exploatãri forestiere, deci, putine. MUSCÃ Avem, însã, înafara Vãii Jiului. Sunt angajatori care doresc sã angajeze, dar fiind distantele mari, unii nu acceptã”, a conchis Judith Babtan.
O persoanã singurã primeste de la stat, fãrã sã facã nimic, 142 de lei si, dacã mai are si un copil, mai ia 107 lei. Sunt bani care vin pe nimic, iar multi refuzã sã munceascã si în folosul comunitãtii. Ei sunt, practic obligati ca sã presteze munci în folosul comunitãtii, dar, numai la Petrosani, prin varã erau vreo 6 care aveau suspendatã plata, pe motiv cã au refuzat sã facã ceva pentru acesti bani. Si asta, în conditiile în care în total, peste 400 de oameni beneficiazã de bani, fãrã sã facã nimic. În vara acestui an, erau înregistrate la Petrosani 199 de dosare în platã la Directia de Asistentã Socialã. În total sunt 434 de persoane, dintre care 131 de persoane sunt efectiv apte de muncã. Deci vorbim despre cei care se prezintã, sau ar trebui sã se prezinte la muncã în folosul comunitãtii.
Diana Mitrache