Guvernantii au luat prin surprindere, pentru a nu stim cata oara, sindicatele si conducerea CNH prin neresectarea cuvantului dat. Puterea abia asteapta o greva a minerilor, care este un bun motiv pentru a face economie la banii datorati Companiei Nationale a Huilei, ca subventie. De fapt nici nu exista cadru legislativ pentru acordarea acestei subventii retroactiv si nici decontarea salariilor compensatorii pentru disponibilizati. Abandonarea minerilor de catre autoritatile actuale pare copie fidela a situatiei din 1999. si atunci sindicatele au purtat o bogata corespondenta cu guvernantii cerand printre altele aceleasi conditii decente de munca, asigurarea salariilor, cresterea pretului la huila, sa nu se inchida cele trei mine – Dalja, Barbateni, Campul lui Neag, pastrarea sporului de periculozitate, reducerea cheltuielilor prin investitii etc. Sindicatele se pregatisera temeinic si serios pentru a prezenta guvernantilor, in special ministrului Industriei de atunci, Radu Berceanu, o solutie pentru minerit, solutie agreata si de conducerea Regiei Autonome a Huilei. Dar ministrul l-a alungat pe Cozma, iar solidaritatea, fireste, s-a manifestat intre mineri. Apoi anuntul, neinspirat, facut de Berceanu la tv ca se inchid mine… A inceput greva si timp de o luna nu i-a bagat nimeni in seama. A aparut senatorul Viorel Catarama, a stat de vorba cu ei, le-a cules documentele cu revendicari pentru a le duce la Bucuresti. A fost un moment cand minerii s-au linistit si asteptau. Dar Guvernul Radu Vasile a comunicat ca tot ce negociase Catarama cu minerii nu este valabil. Protestele au reizbucnit in forta…
Salvarea mineritului, o piesa de teatru ieftin a guvernantilor
Si de data aceasta, tot ce s-a negociat si parafat la Bucuresti cu ministrul Ioan Ariton, toate hotararile luate la nivelul Consiliului de Administratie al CNH – in fruntea Consiliului de Administratie se afla un director general din Ministerul Economiei – au fost praf in ochi pentru a duce cu vorba minerii. Este de neinteles, cum dupa 13 ani, alti guvernanti, si totusi aceiasi, fac greseli majore mintind, mintind mereu. In 17 ianuarie 2012, intre sindicate si minister s-a semnat nu stim al catelea protocol cu regie de teatru, cu simulari si analize pentru cresterea pretului la Gcalorie. “Uitati-va la protocolul semnat in data de 17 ianuarie, cu ministerul. La punctul unu s-a cerut cresterea pretului pe Gcalorie, nu acel pret nereal impus. Asta ar fi inseamnat chiar si salvarea minelor neviabile si functionarea CNH pana la intrarea in Complexul Energetic. Deci bani ar putea fi si doar din munca oamenilor. Am avut informatii ca s-a importat carbune la 85 de lei la poarta termocentralelor. Ni s-a promis un pret de 75 de lei si asta nu pentru ca asa am visat noi, ci s-au facut simulari”– a declarat unul dintre liderii “Meridian”, Tiberiu Cozma, crezand cu adevarat ca macar de data aceasta guvernantii vor constientiza gravitatea situatiei. Ieri, s-a aflat cu surprindere ca de fapt acest lucru nu este posibil. Pentru a cata oara sunt surprinsi oare minerii si liderii lor de ineficienta si lipsa de seriozitate a ministrilor, oricare ar fi ei? “Noi am informat oamenii si trebuia cu 1 februarie sa se aplice si sa se rezolve ceea ce am stabilit, deci sa se aplice revendicarile noastre, fapt pentru care noi am inchis conflictul de munca. Dar astazi, (ieri) am aflat cu stupoare ca nimic din ce s-a promis in acest protocol nu poate fi respectat. In aceste conditii este o stare foarte tensionata pe care trebuie s-o gestionam cum se cuvine” – a declarat liderul de sindicat Tiberiu Cozma.
In 2 februarie, protest pentru neseriozitate
Liderii de sindicat au declarat ca vor informa oamenii pe fiecare schimb ca nu se respecta protocolul si deci nu se aplica nici o intelegere parafata de sindicate si conducerea CNH cu ministerul. Liderii ii vor consulta pe salariati cu privire la modul de actiune pe viitor pentru a convinge ca mineritul din huila trebuie salvat. Este de asteptat ca minerii sa doreasca sa-si apere locurile de munca. “Nu s-a dorit sa se incheie actul aditional asa cum s-a convenit in 17 ianuarie, ca urmare am solicitat Companiei demiterea Consiliului de Administratie, pentru ca s-a dovedit ineficient, si din discutiile purtate, modificarea coeficientului de ierarhizare, astfel ca salariile de la inginer sef in sus in Companie au scazut cu circa 30 de procente. Sigur, nu asta este solutia pentru salvarea mineritului, pentru ca e vorba de 54 de persoane. Solutia este in mana guvernatilor si a directorilor generali de la Mintia si Paroseni si minister. La fiecare exploatare miniera facem informarea salariatilor cu privire la faptul ca nu se aplica solutiile pentru rezolvarea problemelor mineritului. Cred ca Guvernul si ministrul Economiei vor gasi intelepciunea necesara pentru a duce la indeplinire protocolul dintre noi si dumnelor. Pentru 2 februarie vom organiza un miting de amploare in fata CNH si vom urma toate formele legale de protest pentru a se respecta cele pe care le-am convenit” – a declarat Bebe Nica, unul dintre liderii Confederatiei Muntele-Meridian.
Semnale de ucidere a mineritului din Vale
„Lucrurile nu sunt in regula avand in vedere ca in urma cu13 ani, in 1999, oamenii erau in strada si nu era vorba de trei mine care se inchid si nici nu plana moartea mineritului. Tensiunea este mult mai mare ca atunci, pentru ca s-au acumulat nemultumirile de etata timp, iar neseriozitatea guvernantilor inflameaza spiritele. Oamenii se afla la limita suportabilitatii. De trei ani salariile au inghetat, iar conditiile de munca sunt mult mai grele din cauza lipsei banilor pentru siguranta zacamantului si a salariatilor. Vreau sa trag un mare semnal de alarma. Nu vrem ca acest conflict sa escaladeze. Sa fiu sincer, nu vad sa se vina cu vreo solutie de la minister. Nimic din ceea ce s-a negociat, din ce s-a semnat ca acorduri nu s-a respectat de catre Guvern. Nimic!” – a precizat Tiberiu Cozma, in timp ce conducerile CNH, Termocentralor Mintia si Paroseni se aflau la Guvern pentru negocieri. Au fost chemati si sindicalistii. Pentru ce? Pentru nimic. Se doreste oare, la fel ca in 1999, sa se determine minerii ca sa iasa in strada? Este posibil avand in vedere ca o greva este motiv de desfiintare, asa cum si in urma cu 13 ani Guvernul spunea ca ii convine greva pentru ca face economii la bani neplatind salarii si subventia pe zilele in care nu se dadea productie. Oricum, in prezent, mineritul nu a primit nici un ban, dar s-ar putea sa fie lasat sa moara singur, asa cum a semnalat deja permitand termocentralelor sa importe carbune.
Ileana Firtulescu