O stradã din Petrosani va purta numele unuia dintre cei care s-au jertfit aici, acum 100 de ani. Totul stã sub semnul centenarului, pe care îl sãrbãtorim în acest final de an, iar consilierii locali de la Petrosani i-au atribuit strãzii Pomilor din localitate, numele maiorului Ion Petrescu.
Potrivit notei de fundamentare, la baza acestei decizii a stat faptul cã maiorul Petrescu Ion a fost comandantul Batalionului III  DIN CADRUL Regimentului Infanterie „Rovine” si a fost primul ofiter superior al armatei, cãzut la datorie în luptele din Valea Jiului.
Decorat cu Medalia Jubiliarã Carol I în anul 1905 si cavaler al Ordinului „Coroana României” în anul 1909, a fost înmormântat la 2 septembrie 1916 în cimitirul local Petrosani, situat în apropiere de Biserica Ortodoxã Sfântul Ierarh Nicolae.
De altfel, dupã Marea Unire de la Alba Iulia, în amintirea fostului comandant al Batalionului III, maiorul Petrescu Ion, soseaua Petrosani – Bãnita a purtat aproape 25 de ani numele „Mr. Petrescu”. Strada care va primi acum acest nume se aflã la intrarea dinspre Bãnita în Petrosani, într-un cartier de case, iar pe acest drum locuiesc 3 familii. Acesta a fost si motivul pentru care s-a ales aceastã stradã, pentru cã din banii de la bugetul local li se vor deconta celor 10 localnici costurile pentru schimbarea documentelor de identitate.
Diana Mitrache