Se închid minele si se importã carbuneMinele Livezeni si Vulcan rãmân în strategia energeticã, termocentrala Mintia rãmâne cu un singur grup din cele trei, termocentrala Paroseni este inexistentã în document, iar de minele Lupeni si Lonea nu se aminteste absolut nimic.
Proiectul Strategiei Energetice a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, a fost finalizat. Termocentrala Mintia va rãmâne cu un singur grup, iar viitorul mineritului este incert. Potrivit documentului final, în Valea Jiului vor rãmâne doar douã unitãti miniere, deocamdatã. Este vorba de minele Livezeni si Vulcan.
Cãrbunele baza în componenta mixului energetic
Potrivit documentului postat pe site-ul Ministerului Energiei, cãrbunele este baza în mixul energetic. Nu neapãrat huila din Valea Jiului, asta desi existã rezerve.
“Cãrbunele este resursa energeticã primarã de bazã în componenta mixului energetic, fiind un combustibil strategic în sustinerea securitãtii energetice nationale si regionale. În perioadele meteorologice extreme, cãrbunele stã la baza rezilientei alimentãrii cu energie si a bunei functionãri a Sistemului Energetic National (SEN), acoperind o treime din necesarul de energie electricã. (…)Resursele de huilã din România cunoscute sunt de 232 mil. tone [85 mil. tep] din care exploatabile în perimetre concesionate 83 mil. tone [30 mil. tep]. La un consum mediu al rezervelor de 0.3 mil. tep/an gradul de asigurare cu resurse de huila este de 104 ani dar exploatarea acestei resurse energetice primare este conditionatã de fezabilitatea economicã a exploatãrilor. Puterea calorificã medie a huilei exploatate în România este de 3.650 kcal/kg”, aratã documentul.
Documentul Ministerului Energiei aratã cã huila extrasã de la minele care vor rãmâne, Livezeni si Vulcan nu va fi suficientã, astfel este nevoie de importuri.
„Necesarul de huilã pentru producerea energiei electrice si termice va fi asigurat din productia minelor Vulcan si Livezeni completat cu necesarul din import, pânã la reconfigurarea capacitãtilor termoenergetice nerentabile de pe huilã pe altã resursã energeticã primarã mai eficientã”, aratã în Proiectul Strategiei Energetice publicat în cursul serii de luni pe site-ul Ministerului Energiei.
În document este prevãzut si faptul cã termocentrala Mintia va rãmâne cu un singur grup energetic.
“Grupurile pe huilã de la Deva, cu exceptia grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite. Rezervele de huilã din România sunt imposibil de exploatat în conditii de eficientã economicã, ceea ce face improbabilã construirea unor grupuri noi în locul celor retrase”, mai relevã documentul oficial. Grupul de Lucru dedicat elaborãrii acestui proiect a analizat propunerile si observatiile trimise si a decis asupra integrãrii în document a unora dintre acestea.
Monika BACIU