Avram Iancu, bibliotecarul de la Petrosani, care a strãbãtut Marea Neagrã de la Constanta la Istanbul, a ajuns acasã. Întors la Petrosani, înotãtorul, a cãrui performantã a fost împlinitã chiar de Ziua Nationalã a Turciei, ca o revansã adusã poporului român, în Anul Centenarului, ne spune acum cã, o vreme, nu mai vrea sã audã de apa mãrii, pentru cã, în ultima parte a incursiunii sale a avut doar 15 C si uneori a fost îngrozitor de agitatã, însã, reusita sa sterge orice greutate.
„Mã bucur foarte mult cã am putut sã duc steagul României departe si, de aceastã datã, într-o tarã care nu e în UE si care are o altfel de culturã si religie, care de-a lungul vremii, a atacat foarte multe teritorii. Am mers spre Istanbul, înot si chiar de Ziua Nationalã a Turciei, fãrã sã îmi propun acest lucru, am intrat, împreunã cu echipa mea, în strâmtoarea Bosfor, în care, din pãcate, în urmã cu 300 de ani au fost aruncate trupurile fãrã viatã ale fiilor lui Constantin Brâncoveanu”, a spus Avram Iancu, înotãtorul din Petrosani.
S-a luptat sãptãmâni întregi cu capricioasa Mare Neagrã, care nu l-a lãsat mereu sã învingã. L-a tinut, uneori, pe mal, alteori, i-a trimis asistentul din caiac, pe mal si nu a fost deloc usor. De altfel, Avram Iancu chiar spune acum cã, spre deosebire de Dunãre, Marea e stãpânã la ea acasã. „În România am avut de înfruntat distante foarte mari si meduzele, care deloc nu m-am gândit cã îmi vor crea probleme. Ori ele mi-au creat probleme si dureri mari. Au fost mii de meduze. Apoi, în Bulgaria, a fost un mal deloc prietenos, adicã un mal cu stâncã, cu portiuni de 7, sau 8 km în care nu puteam sã iesim afarã pe mal, din cauza stâncilor. Iar în Turcia s-a complicat situatia foarte grav, deoarece am plecat în 2 septembrie si, dacã în România au fost 25 C în apã, la momentul plecãrii, când am ajuns în Bosfor, temperatura apei era de doar 15 C, foarte, foarte frig. Am suferit de hipotermie, dar nimic nu se face fãrã sacrificii. Toate pãlesc, însã, în fata sacrificiului lui Brâncoveanu”, mai spune Avram Iancu.
60 de zile a înotat Avram Iancu, dar acum se bucurã de plãcerea de a reveni acasã. „Nu vreau sã mai aud de mare, o vreme. Au fost 60 de zile, 680 de km înotati, vreo 10 zile am stat pe mal, obligat de furtuni. Acele momente au fost deosebit de grele, pentru cã asteptând, stiam cã nu vine vara, ci iarna si, de la o zi la alta, apa scãdea chiar si cu 1 grad C, ceea ce a fost o torturã, din punct de vedere psihic”, a conchis temerarul din Petrosani.
A reusit o nouã performantã uluitoare, iar Avram Iancu spune cã toate acestea le datoreazã celor ce l-au sustinut si a recunoscut cã nu este doar o victorie a lui, personalã.
Diana Mitrache