Tratatul de la Trianon a fost cumpãrat de fostul senator de Hunedoara, Haralambie Vochitoiu în anul 2016, la o licitatie în urma cãreia s-au vândut mai multe obiecte extrem de  valoroase aflate în colectia  privatã a fondatorului PRM, Vadim Tudor.  Vochitoiu spune cã va expune documentul în cele douã capitale ale României, în douã expozitii programate în aceastã lunã. Vrea ca toti românii sã-l poatã vedea si sã se poatã bucura cã sunt martori la o filã de  istorie. Prima va avea loc în data de 7 noiembrie, la Palatul Apor din cadrul Universitãtii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. A doua expozitie are loc în data de 15 noiembrie, la Muzeul Municipal Bucuresti. Politicianul din Valea Jiului îsi aminteste cum a intrat în posesia documentului deosebit de valoros pentru  natiunea românã.
”Eu m-am dus la acea licitatie pentru celebrul steag al lui Avram Iancu, primit de Vadim Tudor la Tebea. Licitatia a început pe la ora sapte seara, dar au fost mai multe piese din colectia lui Vadim Tudor. Steagul a ajuns sã fie licitat la ora 12 noaptea. Pânã atunci s-au vândut diverse piese, iar eu m-am uitat în registru si am vãzut ”Tratatul de la Trianon”, dar lumea nu a dat importantã. (…) Când am vãzut tratatul,  originalul, si-l auzisem si pe Vadim vorbim de el în douã rânduri, am zis cã-i document si am  licitat. L-am luat relativ usor si am avut si putin noroc. M-a ajutat si  faptul cã n-am lipsit de la orele de istorie la scoalã si am stiut importanta lui”, povesteste fostul senator de Hunedoara. Vochitoiu a achizitionat la licitatia în cauzã mai multe articole, printre ele si o icoanã cu o vechime de peste 200 de ani, pe care a dãruit-o fiului sãu.
”Este o icoanã cu Sfântul Petru si Pavel, o icoanã foarte frumoasã de peste 200 de ani si am luat-o pentru fiul meu. La licitatia derulatã prin cea mai prestigioasã casã se licitatii din tarã au fost peste 100 de competitori”, îsi mai aminteste Haralambie Vochitoiu.
Fostul senator spune cã existã un interes din partea unor reprezentanti ai statului pentru documentul semnat în 1920 la Paris, care consfinteste Unirea de la 1918.
Maximilian Gânju