Speculatii pe seama viitoarei telegondole din Parâng. Proprietarii care detin terenuri în Petrosani încep sã facã speculatii cu privire la posibilitatea valorificãrii acestora la preturi cât mai mari.

Cele mai atractive terenuri sunt cele amplasate în zona din care va porni telegondola. Astfel, unul dintre proprietarii de terenuri oferã spre vânzare un teren chiar în imediata apropiere a viitoarei statii.

“Vând teren 5600 de metri pãtrati în Petrosani, cu front stradal la DN 66 (vis-à-vis de General Trans, aproape de viitoare telegondola). Pretabil pentru hotel, supermarket, hala industrial”, asa sunã un anunt publicat într-un ziar de micã publicitate.

Am contactat vânzãtorul si ne-a mai dat câteva detalii. Terenul nu este racordat la utilitãti, însã existã posibilitatea efectuãrii de bransamente. Pretul unui metro pãtrat este evaluat la 50 de euro. Pretul total a terenului fiind de 280 de mii de euro.

Constructia statiei de îmbarcare în telegondola care va urca în Statiunea Parâng, în cartierul muncitoresc al Petrosaniului, a crescut pretul locuintelor din zonã. Un apartament cu douã camere ajuns si la 25 de mii de euro, suma de neimaginat pentru zona respectivã.

Ideea de a scoate din vânzarea unui apartament o sumã de bani mare a încoltit în mintile proprietarilor imediat dupã demararea lucrãrilor de reabilitare a cartierului.

Imediat cum muncitorii au ajuns din aceastã primãvarã în Aeroport, preturile la locuinte au început sã urce si s-a ajuns cã astãzi pe un apartament cu douã camere sã fie perceputã suma de 25 de mii de euro.

Prin comparatie, în buricul Petrosaniului, un apartament similar costa pe piata liber 80 de mii de lei, cu cel putin 25 de mii de lei mai putin fatã de zona muncitoreascã.

De partea cealaltã cei interesati de o locuintã spun cã preturile au crescut artificial dat fiind faptul cã zona este totusi una muncitoreasca si foarte departe de centru.

Prin urmare cu aceeasi bani sau chiar mai putini îsi pot cumpãra locuinte în zona ultracentralã a Petrosaniului. Este adevãrat cã sunt si apartamente la preturi corecte în Aeroport.

În cartierul de la intrarea în Petrosani urmeazã a fi construitã statia de îmbarcare în telegondola care va lega municipiul de statiunea de schi.

Domeniul schiabil ce se construieste acum în masiv ar trebui la final sã facã din statiunea Petrosaniului cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est. Proiectul costã 68 de milioane de euro, deruleazã în patru etape, însã totul depinde de alocãrile bugetare.

Raul IRINOVICI