Groapa de gunoi trebuia umplutã cu o cantitate de câteva ori mai mare decât cea care a ajuns pânã acum în deponeu, iar reprezentantii Consiliului Judetean se întreabã unde dispar gunoaiele. Sunt, cu sigurantã, depozite ilegale de deseuri, iar asta face din transportul si colectarea deseurilor o afacere de care sunt responsabile firmele ce ar trebui sã transporte totul la Bârcea. Cei de la Deva spun cã au constatat cât de putin s-a umplut groapa si acum sunt decisi sã facã luminã în acest caz. Asta, pentru cã, zone întregi sunt poluate cu deseuri, în mod ilegal.
„O celulã de la Bârcea Mare este fãcutã pentru a se umple în 5 ani de zile. La un an de zile, celula are un grad de ocupare de 8%. Noi ne punem problema unde se duc gunoaiele din judetul Hunedoara, fiindcã la Bârcea, în deponeu, nu ajung”, spune Costel Avram, administratorul public al Judetului Hunedoara .
Doar zilele trecute, echipa noastrã a filmat masinile de la Eolian Energy care au dus gunoi menajer în zona în care la Petrosani a fost cândva o groapã de gunoi. Asta, desi se crede cã acolo ar ajunge doar deseurile rezultate din cosmetizarea copacilor. Dar terenul aratã clar cã acolo sunt depozitate tot soiul de deseuri, inclusiv menajere. Iar astfel de deponee ilegale sunt în mai toate zonele Vãii Jiului, mai mult sau mai putin la vedere. Tocmai de aceea, cei de la Consiliul Judetean au sesizat Garda de Mediu. „Cei de la Garda de mediu vor merge în controale peste tot. Am cerut si vom cere sã facem controale încrucisat, la primãrii, ca sã aflãm cât gunoi plãtesc la firmele de salubritate si cât din el ajunge la deponeu, de la firmele de salubritate. Asa vom vedea exact cine nu duce”, mai spune administratorul public.
Mai grav este, însã, faptul cã firma care a câstigat licitatia pentru salubritatea zonei Brad are mari sanse sã câstige activitatea si pe zona Vãii Jiului, iar asta e grav. Tocmai pentru cã la Brad sunt grave probleme cu ridicarea gunoiului.
„CJH este îngrijorat de faptul cã, dacã acel operator care a câstigat cele 3 zone, nu este în stare sã ducã gunoiul din zona Brad, vom avea o mare problemã în judetul Hunedoara. În zona Brad, de 4 zile nu s-au mai dus gunoaiele. Sunt neputinciosi în a rezolva un contract pe care l-au semnat. Nu le cerem decât sã respecte acel contract”, aratã Avram.
Din pãcate, nici actualul contract nu este bine întocmit si el a fost deja aprobat în toate consiliile locale, deci are girul forurilor locale, care nu pot da sanctiuni.
„Din pãcate e o mare problemã. Este un contract cadru care credeam cã este impus de cãtre finantator. Dar nu e. A fost o firmã care a fãcut un proiect de contract pe care l-a dus în toate consiliile locale si l-au aprobat, fãrã a exista fortã majorã. Mai mult, contractul nu poate fi schimbat si acesta prevede cã dacã o zi, douã, o sãptãmânã, nu duc gunoiul, primãria trebuie sã notifice A.D.I (n.r. Asociatia de Dezvoltare Intracomunitarã), ADI sã notifice operatorul si în 90 de zile sã rezolve problema. Pot 60 de zile judetul sã stea sub gunoaie, în 29 de zile sã rezolve problema si în ziua 90 e curat si nu pot fi sanctionati. Vã dati seama cã este o bãtaie de joc pentru locuitorii din Hunedoara”, a conchis Costel Avram. Din pãcate, nimic nu merge cum ar trebui în acest domeniu. Nimeni nu colecteazã selectiv, nimeni nu plãteste suficient pentru colectarea deseurilor, iar firmele care ar trebui sã îl transporte gãsesc portite si o parte îl deverseazã în zone în care este absolut ilegal.
Diana Mitrache