Mai multi elevi ai Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani intrã în una dintre cele mai titrate competitii de informaticã, dupã ce au fost selectati sã participe la un proiect ce se bazeazã exact pe crearea de roboti.
Al lor este abia la început si singuri l-au creat, singuri s-au înscris si singuri sperã sã fie si competitivi, sub titlul de AlphaBit.
„Acest proiectconstã în afirmarea noastrã în domeniul tehnic si informatic si ne prezintã posibilitãti pentru facultate, dar si oportunitãti pentru munca noastrã de viitor. Acest robot, în momentul de fatã, este destul de primitiv, doar urmãreste o linie, dar si acest principiu poate fi complicat, dacã nu stii principiile de bazã”, a spus Edy K, membru AlphBit, unul dintre cei pe care acum îi putem numi pãrintele robotelului.
Si fiecare din membrii grupului a avut câte o sarcinã pe care a dus-o la bun sfârsit cu succes, pentru cã proiectul a fost selectat.
„Am fost cea care a programat si am ajutat la redactarea si traducerea în englezã a scrisorii motivationale, pentru cã aveam nevoie de ea si am ajutat si cu logo-ul putin. Unchiul meu lucreazã în domeniu si încã de micã îl vedeam cã stã la calculator si îmi plãcea ceea ce fãcea si de asemenea, întotdeauna am avut întrebãri de genul „cum se fac anumite lucruri?” si am vrut sã aflu mai multe ”, a spus si Luminita Pitac, membrã AlphaBit, o altã pionierã în roboticã.
Acesti copii, care au mostenit aceastã pasiune, ori o fac din purã curiozitate, asteaptã acum mai multe componente, inclusiv o imprimantã 3D cu care vor printa kitt-uri de care au nevoie ca sã creeze robotelul. Toate ajung la ei prin fundatia Natie Pentru Educatie, care îi va tine în joc timp de un deceniu.
„Datoritã pasiunii lor, am încercat sã le venim în sprijin si sã le oferim sansa de a participa la acest concurs pentru obtinerea grantului. Toate materialele au fost realizate de ei, într-un timp foarte scurt, în care au realizat sigla, o scrisoare motivationalã, filmuletul de prezentare care trebuia sã aibã doar 3 minute si concurenta a fost acerbã. Am câstigat, primim si kitt-ul pentru robotei si imprimanta 3D si noi va trebui sã participãm la toate competitiile organizate ”, a spus Daniela Ciontescu, profesor coordonator în cadrul acestui proiect ambitios.
Competitia va dura 10 ani, timp în care elevii acestui liceu din Petrosani vor trebui sã îsi arate priceperea, sã îi îmbunãtãteascã toate calitãtile robotelului si sã îl facã sã fie competitiv.
Diana Mitrache