Absolventii nu sunt interesati de muncã

Mai putin de 30 de persoane, nu toti absolventi, au venit vineri la Petrosani, singurul loc din Valea Jiului în care s-a organizat  Bursa locurilor de muncã pentru absolventi.
Au fost locuri de muncã în mai multe domenii si, de la cablaje, la firma chinezeascã de biciclete, toti au cãutat tineri, si nu numai, cã sã îi angajeze.
„Nu mi-am gãsit nimic de lucru”, a ripostat un absolvent venit la bursã, dar care era interesat mai mult sã se semneze pe lista de prezentã, ca  sã mai ia somaj.  A recunoscut ulterior cã o sã plece la muncã în strãinãtate pe un salariu mai bun, dar cã pânã atunci vrea sã ia ajutorul de somaj.  Nu prea s-au arãtat, însã, multi interesati si asta, chiar dacã unul  dintre angajatori cãuta  un expert în munca pe calculator. „Avem 31 de locuri de muncã declarate pentru absolventi, dar si locuri de muncã ce nu se adreseazã neapãrat  absolventilor”, a precizat Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Nu a prea contat asta si, cei care au venit, mai mult au vrut sã semneze pe listele celor de la agentie, ca sã arate cã au participat. Si asta, în conditiile în care sunt peste 100 de someri din rândul lor, luati în  evidentã acum, dupã ce s-a încheiat examenul de Bacalaureat.
„Din absolventii  promotiei 2018, 136 sunt înregistrati în  evidentele noastre în Valea Jiului, din care aproximativ 50 beneficiazã de indemnizatia de somaj”, a mai adãugat sefa ALOFM Petrosani.  Bursa din luna octombrie a fost dedicatã absolventilor, care, însã, nu sunt pregãtiti sã vinã si sã lucreze. Angajatori au venit chiar si de la Constanta, însã,  absolventii i-au ocolit si pe cei din zonã, ori din orasele limitrofe.  Potrivit statisticilor întocmite la finalul zilei în care s-a organizat bursa locurilor de muncã,  la Petrosani au fost oferite 31 de locuri de muncã, în conditiile în care în salã au intrat  doar 31 de oameni,  nu toti absolventi si  doar 5 dintre ei au fost angajati, în timp ce unul singur avea studii  superioare.
Diana Mitrache

Advertisements

14 comentarii la „Absolventii nu sunt interesati de muncã

 • 21 octombrie 2018 la 20:25
  Permalink

  am spus eu de la primul articol ca nu vor fi intereseati ,de cand ati anuntat ca va avea loc bursa….acolo in zona nu se vrea munca ….acolo se sta la birt …se asteapta somajul sau socialul …si se viseaza la mult iubitele ‘mine’….sunt cunoscuti in toata tara pentru asta….nici nu mai are rost sa va chinuiti sa organizati asemenea burse acolo….lasatii sa stea acolo in zona aia ramasa in timp cu 100 de ani….cand traiesti intro zona vai si amar comparativ cu restul tarii….cand nu ai un salariu….cand nu ai un venit …nu ai o vechime…..tu te eschivezi si nu vrei sub nici o forma sa muncesti sa inveti o meserie ,sa ai un venit ,sa fi util pt societate …iti meriti soarta…..cu niste blocuri care iti provoaca greata ….cu niste oameni care atarna prin birturi…cu niste tineri mai bronzati si „tatuati” care consuma aerul de pomana …nu veti prospera niciodata ca zona….pentru asta nu e de vina primarul politicul XYZ…..ci oamenii insasi…..salarii mari nu va da nimeni unui analfabet sau unuia care nu stie nici macar sa taie cu flexu o tabla…..diferenta de mentalitate intre alte orase si valea jiului ca de la cer la pamant……

 • 22 octombrie 2018 la 06:19
  Permalink

  Babtan e de vina. Cele mai jegoase locuri de munca sunt la bursele astea. Asta e motivul real, nu ce scrie ”mai greu cu munca in zona”, sa inteleg ca nu esti din zona si comentezi si tu ca cei din toate tarile europene raspanditi ca nu vor sa munceasca romanii ramasi, da vino tu si ia un loc de munca de la Babtan, desteptule……

 • 22 octombrie 2018 la 07:38
  Permalink

  daca nu aveam loc de munca …daca nu aveam nici un venit…nici o calificare….fii sigur ca acceptam si locul de munca a lu „Babtan „”….chiar tu confirmi ce am spus mai sus 100 %…mai bine stai degeaba ca un trantor ca un putregai ca un parazit decat sa muncesti chiar si pe un salariu minim……asta e gandirea voastra in valea jiului….cu asta sunteti cunoscuti in toata tara……paharu socialu si mina…..Esti atat de incuiat incat acuzi pe ”Babtan ‘ ….de parca persoana aia ar fii creat locurile de munca si aia v-ar plati salariu…..gandire de analfabet….mai mult de 8 clase terminate cu greu nu ai .

 • 22 octombrie 2018 la 13:33
  Permalink

  Bai nenorocitule, paharu, Socialu si Mina esti tu, ai inteles! Si am doar 18 clase, daca chiar te intereseaza… tu oricate ai avea nu m-ai ataca la persoana , si nu am avut iun viata mea legatura cu mina … Asa ca……du-te de destept ce esti la multinatioanala la care lucrezi… Nu e vorba numai de salariul minim, da am impresia ca tu nu stii sa citesti printre randuri……Asa ca, fara atacuri la persoana ca analfabet esti tu ba……

 • 22 octombrie 2018 la 13:53
  Permalink

  Totusi, titlul induce in eroare, se pare ca pana la urma ceea ce s-a dorit a fi o bursa a locurilor de munca pentru ”absolventi”(sa se retina) s-a transformat intr-o bursa ordinara(cu sensul de ”pentru toate categoriile de oameni: absolventi, repetenti, someri, neangajati, oameni in general”). Si de aici am plecat cu rationamentul. Eu comentez de vreo 3-4 ani despre celebrele burse ale doamnei Babtan – uitati-va putin ca in 10 ani cred daca te uiti pe o fisa de posturi nu s-a schimbat nimic, sunt posturile nearanjate ca sa zic asa…… Si eu ca angajator nu a-si angaja oameni care saracii nici muncitori necalificati nu ar putea fi pentru ca nu ar rezista, nu ar face fata simplu, nu pentru ca sunt mari bautori sau machitori, sau obisnuiti cu socialu si paharu. Tu te-ai uitat vreodata la oamenii care vin cu adevarat la bursele astea? Unii sunt parca vin de la Auscwitz, altii de la birt ce-i drept, altii fara busola, etc… in contextul asta ma refer eu la ce se intampla la superbeel burse ale madamei Babtan, ok?????(vezi stiu si engleza!!!)…Deci, sunt multe de luat in calcul……PAM-PAM

 • 22 octombrie 2018 la 14:02
  Permalink

  Daca tu crezi ca munca de necalificat e usoara, fa-o tu! Se stie la cine ma refer, si da la Auscwits(Auschwitz, da se pune un h, iar in polona Auschwitz(pentru ca Auscwitz este in Polonia se spune Oswiecim)da, am o carte Istoria Poloniei si de acolo am luat denumirea). Asa ca ”prietene” Paharu Socialu si Mina termina cu cate clase are sau nu are cineva. Este vorba de incredere si de faptul ca Babtan nu este o sefa care se preteaza unei astfel de munci, asa cum nici eu nu sunt bun de necalificat, avand o operatie pe cord deschis, n-a ca ti-am zis si asta, si atunci imi este foarte greu sa accept posturile minunate ale doamnei Babtan. Cred ca cu asta m-am facut inteles pentru toti doctorii, doctoranzii, aspiranzii si alti Anzi…..
  Toti avem motivele noastre pentru care suntem cum suntem…. Nu iti dau dreptate in nimic. Cate bordeie atatea obiceie.
  Servus!

 • 22 octombrie 2018 la 14:50
  Permalink

  Posturile nu sunt ale persoanei „Bobtan „‘….posturile sunt ale firmelor din zona care le-au publicat la ajofm….daca responsabilitatiile posturilor respective sunt aceleasi de cativa ani ,asa au fost transmise la ajofm de catre firmele respective….ca nu le-a facut „‘Bobdan”‘ fisa postului la fiecare salariat…..institutia pe care o reprezinta doar le-a postat ,ca sa o acuzi pe aia ca are locuri de munca platite prost ? Daca firmele alea atat ofera ??? Ce sa iti aranjeze aia ????? ,ce treaba are ea cu oferta lor??? Nu am spus ca munca necalificata e usoara ….dar e o alternativa pentru a nu sta de pomana ca niste trantori…..e o alternativa pt a invata o meserie sau pt a avea un venit…..lucru de care oamenii din zona fug ca dracu de tamaie…Povestea ca fiecare aveti motivele voastre…sunt oameni acolo in zona apti de munca care stau si trandavesc …se eschiva de faptul ca e salariu mic…dar ei ce stiu sa faca ??…..multi dintre ei au venit la bursa doar pt o semnatura pt a incasa in continuare niste bani semn ca nu sunt interesati de munca…….Intra in primul BIRT care iti iese in cale si vei vedea oameni apti de munca care nu fac nimic…..Ati avut oferte destul de bune in zona din partea unor firme care v-au oferit cazare masa scolarizare un salariu mediu pt inceput….aveati sansa sa invatati o meserie……dar nu ati fost interesati…..Asta ce demonstreaza stimabile ???????????????????????

 • 22 octombrie 2018 la 15:17
  Permalink

  Eu vorbesc de oameni care au motive, eu vorbesc de principiu intelegi, nu mai dati vina pe cei mai amarati oameni ca nu vor sa munceasca, si socialu pe care il au ce crezi, traiesc bine, eu spun nu judeca , ca sa nu fi judecat….Mai clar nu ma pot exprima! Da, stiu ca Babtan e o sefa care nu are treaba cu ofertele lor, dar salariul, munca ei asta inseamna sa incerce sa aduca si alte oferte, nu tot alea de 10 ani. Eu ce sa cred de angajatorii astia care sunt eaceeasi de fiecare data? Ca sunt neseriosi, nu? Te tin doua trei luni dupa aia se prezinta iar. Iar Babtan in functie de cati angajatori, cati oameni participa la busele astea isi ia banii, deci nu spune ca ea nu are nici o responsabilitate, responsabilitatea ei nu este numai sa completeze dosarele de somaj……

 • 22 octombrie 2018 la 15:20
  Permalink

  Si tu gandesti ca aia care au de toate, bani ce vrei…. Bogatul nu crede saracului, sanatosul nu crede bolnavului…..Asta e…. Se pare ca eu care nu am loc de munca gandesc mai sanatos ca tine….Eu stiu cum sunt, nu tu stii cum sunt eu, tu stii cum esti, un ingamfat probabl…..

 • 22 octombrie 2018 la 15:28
  Permalink

  Responsabilitatea doamnei Babtan era sa aduca oamenii, sa doreasca sa vina, nu citesti ca au venit 30 de oameni la o bursa cu 60 de posturi. Pai inteleg ca legea s-a schimbat in sensul in care ii obliga pe oameni sa vina la aceste burse ca doamna pe care o aperi(Babtan) sa puncteze la capitolul burse organizate. Nu vezi cu ce emfaza se lauda pe-o parte extraordinara bursa organizata numai in Petrosani, iar in randurile urmatoare cum arunca venin reportera cu absolventii care sunt niste ”elemente neresponsabile”??????? Tinerii nu pot fi fraierit, prefera sa plece acolo unde esti tu probabil, in strainatate sa lucreze oriunde dar suna altfel 1000 euro(visul oricarui roman), da mia de euro……cash(nu cas, cash, in engleza my friend).
  Mai enervat destul!

 • 22 octombrie 2018 la 15:46
  Permalink

  Patru exemple de posturi aranjate de PNL, asta e ce sa fac le stiu: cazul consilierului personal David, cazul administratorei cinematografului Victoria viitor sau actual Serban Ionescu(scuze, imi scapa numele), cazul cunoscutului punct de orientare turistica din centrul civic al Petrosaniului unde e sef Mraz(da, sotul sefei de la asistenta sociala) si cazul strigator la cer al administratorului judetului Hunedoara marele Avram(da, fostul sef de la ApaServ care ce sa vezi a concurat pe post singur pentru ca era singurul calificat sau mai clar spus dosarul de admitere s-a facut conform lui).
  Cate exemple mai vrei de posturi aranjate la stat????? Aici in Vlea asta amarata…pe care tu o hulesti ”Paharu ,Socialu si Mina”. Deci, nu e nevoie sa o aperi pe Babtan, lasa sa vina alta sefa in locul ei(era un titlu de ziar eTimpul). Asa spun si eu avem nevoie de o schimbare BABTAN, ETIMPUL S-O STERGI!

 • 23 octombrie 2018 la 20:12
  Permalink

  In zilele astea a fost bursa locurilor de munca si-n capitala,cu oferte ale firmelor din Constanta si Bucuresti.Au fost peste 2000 de locuri de munca pentru toata gama de studii.Surpriza a fost ca s-au prezentat doar 71 de persoane !!!!! Deci nu va mai mirati de Valea Jiului.Pentru cei care au lucrat pe dincolo si au simtit pe pielea lor ca se pot castiga 1000-2000 euro si chiar mai mult pentru cei calificati,sa le oferi leafa minima,din care dupa ce-ti platesti,chiria,intretinerea,mancarea ,hainele,transportul,constati cu surprindere ca nu-ti mai ramane nimic.In concluzie decat sa muncesti degeaba mai bine stai degeaba,asa ca nu va mai tot mirati atata ca lumea nu se inghesuie catre lefuri mizere.Diferenta atat de mare ca leafa intre noi si vest,la care adaugand preturile tutror produselor ca dincolo,aici e principala problema si pe care politicul nu a rezolvat-o in 30 ani ,ma refer la marea majoritate a oamenilor,pentru ei si-au aranjat situatia financiara cat sa le ajunga pentru mai multe generatii !

 • 24 octombrie 2018 la 12:14
  Permalink

  Ai foarte mare dreptate! Sunt de acord cu tine ”unul”!

 • 24 octombrie 2018 la 18:27
  Permalink

  Ce spuneti voi e valabil pt munca necalificata…fara experienta in domeniu….daca sti putina meserie de exemplu ( un instalator ,un electrician ,un faiantor ) buni in domeniu lor castiga si la noi bine ….nu mai vorbiti prostii ….au atat de lucru incat nu fac fata cu lucrarile…..LEJER …LEJER ajung la suma de 1000 euro….in cluj se ofera si cazare masa bani de buzunar si 1000 euro in mana ….da ati auzit bine …IN MANA……sigur ca nu o sa aibe banii astia un incpator sau un necalificat….DAR…un mare DAR ….mai trebe sa ai si bunavointa sa inveti …….pentru cel care ma acuza ca tin partea cuiva Bobtan….habar nu am cine e…..Nu sunt un ingamfat ….Nici macar nu sunt unu plecat pe afara asa cum crezi tu….si daca ma crezi bine daca nu ….E adevarat nu sunt din Petrosani nici nu imi doresc sa fii fost de acolo…sunt doar un simplu intreprinzator care ma chinui sa ma mentin pe linia de plutire tragand ca prostu sa castig niste lucrari noi in domeniu constructiilor….scarbit fiind de oameni gasiti acolo in zona…..Da sunt betivani ,puturosi si …da traiesc din ajutorul social….si inca ceva….au pretentii de 4000 ron pe luna …dar daca s-ar putea pt 6 ore pe zi si vinerea pt 4….de sambata si duminica nici sa nu auda…….Povestea ta cu angajarile la stat ….sincer nu ma intereseaza …ce spui acolo sunt niste gainarii tipice domeniului de stat care pot fii intalnite in toate orasele….nu despre aia era vorba in articol….Iti mai repet cu riscul de a te enerva din nou……Niciunde in lume in orice activitate o desfasori daca nu esti bun meserias nu iti va da nimeni bani adevarati….daca nu esti dispus sa accepti la inceput mai putin …nu vei reusi….Oamenilor care atarna prin birturi de la voi din zona….sau pierd vremea prin agentii de pariuri….sau care poate mai fac si cate una nefacuta ( vezi cazul Altex ) li s-a oferit sansa de a invata ceva ….din pacate AU REFUZAT…..

Comentariile sunt închise.