Avocatii celor 4 fosti sefi ai minei Uricani au cerut un nou termen si o nouã expertizã în cazul exploziei în care au pierit 5 angajati ai minei în luna februarie 2011. La termenul de marti, însã, au fost audiate vãduvele celor decedati atunci, care si-au stabilit pretentiile materiale.
Potrivit avocatei Paula Iacob amânarea termenului de judecatã a fost cerut deoarece a fost vacantã judecãtoreascã, iar o nouã expertizã se impune, pentru cã e nevoie de juristi specialisti care sã se pronunte. „S-a cerut un termen pentru ca apãrarea sã poatã solicita o expertizã, care sã aibã obiective, care sã serveascã absolut tuturor pãrtilor din proces si la stabilirea adevãrului – ceea ce expertiza anterioarã nu a reusit deloc sã o facã. (…) Instanta a dat termen pentru asta”, a declarat la iesirea din sala de judecatã Paula Iacob, avocat.
Paula Iacob spune cã vechea expertizã nu tine seama de realitate si de aceea s-au cerut date noi. „Tot ce a rezultat la prima expertizã mã nemultumeste. Vechea expertizã nu a tinut cont de realitate, ori într-un dosar în care nu se stabileste realitatea, se naste eroarea judiciarã, cel mai mare inamic al ideii de drept. Se pot numi experti. Noi vom cere ca la expertizã sã participe consilieri,oameni de specialitate, eventual profesori universitari, în orice caz si consiliere de aici de la institutia ce dã cadre specializate în acest domeniu frumos, dar atât de delicat si dificil cum este cel minier”, a mai spus Paula Iacob.
„Vrem sã spunem cã marea plagã a acestui dosar si a tuturor celor de seama lui este aceea cã expertiza în cauzã e fãcutã de un grup de experti a cãror valoare nu o contestãm, dar extrajudiciari. Pe cale de consecintã, o astfel de expertizã nu poate duce la consecinte juridice într-un stat de drept cu o valoare europeanã si atunci este absolut firesc ca o expertizã în cauzã sã se facã cu experti judiciari”, a adãugat Daniel Ionascu, un alt avocat al celor 4 inculpati.
La termenul de marti au fost audiate vãduvele electricienilor moti în explozia de la începutul anului 2011. Ele au solicitat daune morale si materiale, fiecare în valoare de 2.248.750 de lei. O parte sunt considerate daune morale, iar restul sumei sunt salariile pe care victimele exploziei le-ar fi putut încasa, dacã nu mureau. Avocatul vãduvelor a declarat cã astfel a fost cuantificatã în lei durerea.
„Statul de drept nu-si face datoria si cel prejudiciat nu-si primeste exact suma cât valoreazã durerea. Mie mi se pare firesc sã cuantificãm venitul nerealizat de cei decedati. Sã se tinã cont de cât ar fi câstigat fiecare dupã accident si am cerut sã ne dea mãcar atât”, a spus Ion Boboc, avocat al victimelor.
Urmãtorul termen si ultimul pentru acest studierea dosarului a fost dat pentru data de 30 octombrie. Atunci avocatii cred cã vor avea toate datele,asa încât sã poatã începe judecarea inculpatilor.
Cei patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere Uricani, respectiv Dragos Aurelian Ciucã, Claudiu Lucian Butari, Nicusor Florin Moga si Florinel Moldovan, au fost trimisi în judecatã de procurori, pentru ucidere din culpã. Doi dintre ei sunt apãrati de cãtre Paula Iacob, unul dintre cei mai renumiti avocati din tarã, care încearcã acum sã le demonstreze nevinovãtia.
Diana Mitrache