Cinematograful Victoria din Petrosani si-ar putea schimba denumirea. Cinematograful Victoria din Petrosani a fost inaugurat în primãvara acestui an, însã acum si-ar putea schimba denumirea. Ar fi a treia schimbare a numelui.
În trecut, cinematograful “7 Noiembrie”, iar acum de la redeschidere acesta poartã numele de “Victoria”. Consilierul local Mihai Barbu  propune atribuirea  denumirii Serban Ionescu cinematografului Victoria.
“Serban Ionescu este un faimos actor român de teatru si film care si-a legat, pentru totdeauna, cariera artisticã de Teatrul de stat Valea Jiului din Petrosani. Aici a debutat, în anul 1978, ca actor profesionist în piesa “Petru Rares” de Horia Lovinescu. A mai jucat, de asemenea, în premierele absolute “Pluta meduzei” de Marin Sorescu si  “În cãutarea sensului pierdut” de Ion Bãiesu. Toate aceste piese au fost regizate de Florin Fãtulescu, emigrat,  ulterior, în California (SUA). Dupã efectuarea stagiaturii, Serban Ionescu a jucat la Teatrul din Sibiu, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Mic si, în cele din urmã, la Teatrul National din Bucuresti”, aratã Mihai Barbu, initiatorul proiectului de hotãrâre.  Regretatul actor Serban Ionescu a fost declarat, post–mortem, cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Nãscut la Corabia, în 23 septembrie 1950, Serban Ionescu s-a stins din viatã în 21 noiembrie 2012, dupã o cumplitã suferintã. Reputatul actor a avut mai multe reprezentantii pe scena teatrului din Petrosani. Titlul de cetãtean de onoare post-mortem îi este atribuit actorului Serban Ionescu cu  prilejul aniversãrii a  70 de ani de teatru  neîntrerupt în Petrosani.
“Socotim oportunã si necesarã atribuirea numelui marelui actor Serban Ionescu  cinematografului Victoria din Petrosani. Dacã “Victoria” este un nume oarecare si fãrã legãturã cu cinematografia, “Cinema Serban Ionescu” ar individualiza si ar da prestigiul necesar unicei, pânã acum, sãli de cinematograf din Petrosani”, mai aratã initiatorul proiectului de hotãrâre.  Serban Ionescu a  continuat, cu mare succes, într-o lungã serie de filme si seriale TV, dar a jucat si pe cele mai mari scene ale tãrii, respectiv Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon si, din 2002 pânã la sfârsitul vietii sale, la Teatrul national Bucuresti. În anul 2002, Serban Ionescu a fost distins de Presedintele României cu ”Ordinul National Serviciul Credincios” în rang de Cavaler.
Monika BACIU