Într-o perioadã în care sindicatele sunt privite mai degrabã cu suspiciune si considerate, adeserori, mai aproape de patronat decât de oamenii pe care, teoretic, îi reprezintã, existã oameni care încã se mai tem de forta sindicalã. Unul dintre ei, absolut surprinzãtor, este ginerele ex-ministrului de Interne, Vasile Blaba, adicã Ionut Rudeanu, reprezentantul Axist Corporate Security.

Agentilor de pazã angajati la Axis Corporate Security Hunedoara li se interzice dreptul legal la asocierea sindicalã, ori de a adera la un sindicat existent deja. Acest lucru încalcã flagrant Legea sindicatelor, care spune, la art. 2, cã  ”persoanele încadrate în muncã si functionarii publici au dreptul sã constituie organizatii sindicale si sã adere la acestea”, asta în timp ce aceeasi lege aratã negru pe alb cã „sindicatele sunt constituite în scopul apãrãrii drepturilor prevãzute în legislatia nationalã, în pactele, tratatele si conventiile internationale la care România este parte, precum si în contractele colective de muncã si promovãrii intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor acestora”. Asa spune legea, dar realitatea este putin modificatã în cazul angajatilor de la Axis Corporate Security, care se ocupã de paza subunitãtilor miniere din Valea Jiului. Potrivit mai multor sesizãri, agentilor de pazã li s-a pus sub nas câte o hârtie, pe care ar fi trebuit sã o semneze, prin care declarau pe proprie rãspundere cã nu fac parte din nicio organizatie sindicalã si nici nu se vor înscrie în vreu sindicat atâta timp cât sunt angajati la Axis Corporate Security. Iar declaratia pe propria rãspundere nu este atât de simplã, în conditiile în care urmãtorul paragraf stipuleazã cã „în conditiile în care nu voi respecta cele declarate mai sus, voi respecta consecintele impuse de conducerea societãtii angajatoare”.  Întâmplãtor sau nu, acest document intern pe care angajatii ztrebuie sã-l semneze vine la scurt timp dupã ce un sindicat afiliat la Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, respectiv „Vulturul negru” a constituit aici un departament, pentru care a numit si un presedinte, asa încât oamenii sã poatã fi reprezentati si sindical. Cei care ne-au sesizat aceste aspecte spun cã, desi mai voalat, sunt amenintati cu pierderea locului de muncã în cazul în care nu semneazã aceastã declaratie si cã, de acest demers, ar fi responsabil Vasiel Sotea, director zonal la Axyis Corporate Security. Ce spune cel incriminat de aplicarea aceastei mãsuri în momentul în care a fost întrebat de ce s-a luat aceastã decizie? „Nu sunt în mãsurã sã vã rãspund la aceastã întrebare”, a declarat Vasile Sotea.

Temere motivatã?

Temerea celor de la Axis de o posibilã fortã sindicalã ar putea fi generatã de rezultatele uneri verificãri efectuate recent de o comisie a Ministerului Muncii a scos la ivealã o serie de deficiente grave. Practic, angajatii aveau mai multe obligatii si prea putine drepturi. De remarcat este faptul cã sesizarea a fost fãcutã chiar de sindicatul amintit anterior în numele angajatilor, iar acesta ar putea fi un bun argument pentru care conducerea Axis îsi doreste ca agentii de pazã sã nu fie reprezentati la nivel sindical.

Reamintim cã Axis Corporate Security a intrat oarecum pe usa din dos în contracul de pazã al unitãtilor miniere, încheiat de Compania Nationalã a Huilei. În anul 2010, Scorseze Security International a câstigat licitatia organizatã de CNH Petrosani pentru paza sucursalelor miniere din Valea Jiului. Desi contractul initial prevedea clar imposibilitatea subcontractãrii cãtre terti a serviciilor, pe fir a intrat si firma înfiintatã de ginerele ex-ministrului Vasile Blaga, Ionut Rudeanu, desi nu aveau suficienti angajati.

Înfiintatã în 24 aprilie 2009, Axis Corporate Security are sediul în Deva si figureazã la pozitia 784 pe lista Ministerului de Interne care cuprinde firmele ce au obtinut licentã de functionare în domeniul pazã si protectie, licentã luatã de altfel la scurt timp dupã ce a fost înfiintatã.

Carmen Cosman